Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Exkluzivně: V řadách Islámského státu bojuje či bojovalo i několik občanů Česka

Prezident Miloš Zeman minulý pátek v televizi Prima řekl, že několik lidí z Česka odjelo bojovat v řadách Islámského státu do Sýrie. Premiér Bohuslav Sobotka ale tvrdí, že „nemá podobné informace“. Ovšem podle zjištění Reflexu.cz naše vojenská kontrarozvědka skutečně zaznamenala několik podobných případů.

Jak je v České republice obvyklé, tak se o této mimořádně závažné věci spíše slovíčkaří. Zeman totiž řekl v televizi tato slova: „Verbování pro Islámský stát už podle některých zpráv probíhá, zatím ve velmi omezeném rozsahu, jedná se o jednotky případů, z nichž některé již odjely do Sýrie.“ Premiér Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec a předseda Ústředí Muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi popírají, že by došlo k nějakému verbování. Zdá se přitom, že obě strany mají pravdu. O „verbování“, jak to známe z mnoha západních zemích, se nejedná, jenže to neznamená, že občané Česka v řadách islamistů nebojovali či nebojují. Odjeli podle všeho do Sýrie přes Turecko zcela individuálně. Tedy bez účasti verbířů Islámského státu.

„Zatím víme konkrétně o třech lidech, kteří odjeli bojovat za Islámský stát,“ řekl Reflexu.cz jeden vysoce postavený voják, který disponuje informacemi z Vojenského zpravodajství, což je česká ozbrojená zpravodajská služba.

Podle tohoto zdroje se dokonce tito jednotlivci už vrátili na naše území. Jedná se o radikální islamisty, kterých je celkem v České republice podle tajných služeb několik desítek. Většinou se jedná o lidi, kteří sice už mají naše občanství, ale pocházejí z Balkánu, arabských zemí či Pákistánu. Jsou mezi nimi ale i rodilí Češi.

Muslimští extrémisté jsou v Česku podle zpravodajců financováni především ze Saúdské Arábie, ale některé stopy vedou také do Kataru, Bosny, Egypta a dalších zemí.