Ekonomická krize postihla daleko více země Evropské unie, které mají euro, než ty, jež stojí vně eurozóny

Ekonomická krize postihla daleko více země Evropské unie, které mají euro, než ty, jež stojí vně eurozóny Zdroj: Isifa.com

ANDREA HOLOPOVÁ: Evropská centrální banka tiskne peníze o sto šest. Pomáhá tím nezodpovědným politikům

Evropská centrální banka začala tisknout miliardy eur a zahájila rozsáhlý program nákupu vládních dluhopisů. Chce tím dosáhnout růstu spotřebitelských cen o dvě procenta ročně. Je to ale zneužívání monopolu na tisknutí peněz. Pomůže se tím neodpovědným vládám na úkor spotřebitelů.

Devátého března Evropská centrální banka nakoupila vládní dluhopisy za 3,2 miliardy eur (90 miliard korun) a celkem během března nakoupí dluhopisy až za 60 miliard eur (1,680 biliónu korun). To se má opakovat každý měsíc, takže do konce roku centrální banka natiskne a napumpuje do ekonomiky eurozóny 600 miliard eur (16 bilionů korun). Cílem tisknutí peněz je bránit poklesu cen.

Zadluženým vládám eurozóny se tato aktivita Evropské centrální banky náramně hodí do krámu. O jejich dluhopisy, o něž není příliš velký zájem mezi soukromými investory, tak nyní usiluje centrální banka, která si může natisknout peněz, kolik chce. Úroky,ježé vlády platí ze svých dluhopisů, tak klesají a francouzské či italské vládě se tím pádem snadněji financují rozpočtové výdaje a nic je nenutí skoncovat s rozpočtovým deficitem.

Tuto pomoc vládám ale zaplatí spotřebitelé v podobě rostoucích cen. Evropská centrální banka tak pomáhá především zadluženým vládám eurozóny. A to je chyba.

ECB tím také oslabuje společnou měnu a kurs eura k dolaru se rekordně propadl. Zatímco v únoru se za euro platilo 1,13 dolaru, teď euro stojí už jen 1,06 dolaru. Stejně se euro propadlo i ke koruně. Naše centrální banka se nejspíš neudrží a v touze oslabovat korunu vůči euru začne tisknout koruny a nakupovat eura, aby se společnou měnou padala i hodnota koruny.

Zdá se, že politici a jejich centrální bankéři se znovu uchylují k praxi, která byla v minulosti mnohokrát zneužívána. Finanční problémy řeší tištěním peněz. Neměli bychom jim to dovolit. Do Smlouvy o fungování EU daly členské státy větu, že cílem Evropské centrální banky má být stabilita cen. Totéž přikazuje naše ústava České národní bance.

Milí centrální bankéři, vážení politici, nedělejte inflaci. Neřešte problémy tisknutím peněz na náš úkor. Raději vyrovnejte státní rozpočty.