Česká televize hlásí výpadek

Česká televize hlásí výpadek Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nápad ředitele ČT Dvořáka na zavedení televizní daně zavání komunismem

Generální ředitel ČT Petr Dvořák přišel se štěpnou myšlenkou zavedení povinné televizní daně, kterou by jeho moloch sponzorovali i ti občané, kteří nemají ve zvyku po večerech čučet do bedny. Já zase navrhuji zavedení spotřební daně z alkoholu pro abstinenty.

Televizi nemám z principiálních důvodů: Při mé nezdrženlivé povaze nezbývá nic jiného, neboť bych na ní furt koukal, že se tam něco „hejbe“. Tento stav trvá již deset let a jsem s ním plně spokojený, přestože proti televizním divákům ani pracovníkům v mém srdci nedříme žádná zášť.

Ředitel České televize Petr Dvořák ale sdělil týdeníku Ekonom štěpnou myšlenku: „Nejjednodušší řešení je podle mého soudu to, ke kterému již přistupují některé západní země, kde se poplatek nevztahuje k televiznímu přijímači, ale ke každé domácnosti.“ A já najednou v srdci tu zášť a zlobu pocítil. Tato myšlenka je totiž čistě komunistickým principem, principem kolektivní viny, a vůbec nemá co v demokratické společnosti pohledávat.

Televize veřejné služby je institut, který řada lidí považuje za užitečný, a proto se na ni dívají. A proto platí koncesionářské poplatky. Vzhledem k tomu, že nejsme schopni odlišit, kdo kdy sleduje jaký kanál, jsou poplatky postiženi i diváci komerčních televizí, kteří ČT nepustí, jak je rok dlouhý. Už to samo o sobě je jistá nespravedlnost. Ale technicky zřejmě neřešitelná.

Ředitel veřejnoprávní televize teď ale přichází s tím, že by měl poplatky platit doslova každý. Což dnes nemusíte - pokud nemáte televizi a pošlete o tom čestné prohlášení, jste z poplatků osvobozen. Podle zdravého rozumu. Ten zdravý rozum chce ale pan Dvořák popřít a zavést kolektivní vinu. Platíš, ať jsi vinný nebo nevinný. Ať televizi máš, nebo nemáš.

Pokud chce pan ředitel zavést televizní daň, nechť ji nazývá pravým jménem. Koncesionářský poplatek povinný pro nevlastníky televizorů (a tím zjevně nekoncesionářů) je ale nestoudnost. Nemá elementární logické a racionální zdůvodnění, není jasné, za co by vlastně takový nevlastník televizoru měl koncesionářský poplatek platit.

Takže prosím zákonodárce, aby - ještě než zavedou povinný televizní koncesionářský poplatek pro nekoncesionáře - zavedli spotřební daň z cigaret a alkoholu, která se bude paušálně vybírat od nekuřáků a abstinentů. Logiku to má úplně stejnou jako televizní poplatek pro lidi, co nemají televizi.