Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Abstinentům smrt, alkoholikům léčbu!

Miloš Zeman opět prokázal, že dlouholetá konzumace alkoholických nápojů spolu s narcismem vytvářejí značně bizarní projevy chování. Je možné zbavit prezidenta úřadu kvůli diskrétním příznakům alkoholické demence, nebo počkáme, až vyhlásí válku Somálsku?

Konspirativci tvrdí, že Zeman je domluvenej s Babišem, že bude dělat jeden virvál tejdně, aby se na něj soustředili novináři a Babiš měl klid na prácu. Já osobně — i když to vysvětlení nezní špatně — preferuji humorální, látkovou teorii. Totiž že prezident vyvádí ne kvůli konspiraci, ale kvůli dlouholeté konzumaci návykového a psychotropního alkoholu. Diskrétním příznakem demence celkem pravidelně bývá ztráta soudnosti, posouzení adekvátnosti výroku nebo činu konkrétní situaci. A tu pan prezident nesporně ztrácí. Při středečním oceňování vinařů v soutěži Salón vín pronesl geniální přípitek: „Člověk, který nikdy nenavštívil sklípek, který nikdy neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem. Smrt abstinentům a vegetariánům.“

Jasně, jako vtip je to opravdu dobrý. Hahaha, skoro stejně tak dobrý jako keramické půllitry s poprsím. Takové dejme tomu troškovské. Úspěch na českém i moravském venkově zaručen. Když se na to však podíváme z hlediska elementární slušnosti, z hlediska městské lumpenkavárny, je to fakt jen další z řady Zemanových trapasů. Kdyby řekl „abstinentům zmar“, ještě dejme tomu. Ale přát někomu — byť zjevně žertem — smrt opravdu prezidentovi nepřísluší. Nedá se úplně vysvětlit jak — ale kdo netrpí demencí, prostě cítí, že takovéto halekání snižuje důstojnost úřadu hlavy státu stejně jako málem pozvracené korunovační klenoty.

Takže nezbývá než oplatit panu prezidentovi stejnou mincí. Upřímností. Když on nám, abstinentům a skorovegetariánům, přeje smrt, tak my jemu — protože nejsme zapšklí z chlastu a uzenin jako on — přejeme úspěšnou protialkoholní léčbu.