Zdroj: Reuters

PAVEL ŠAFR: Našim problémem není islám, ale omezování svobody, oligarchizace a Rusko

Otřesný masakr v redakci pařížského humoristického časopisu Charlie Hebdo vede zákonitě k vypjatým emocím. Šokující záběry teroristů, kteří vraždí a křičí „Alláhu akbar“, člověku vyrazí dech. Pak se hned spustí překotně rychlý sled otázek: Jak se má Západ bránit? Existuje vůbec umírněný islám? Čeká nás to taky?

Doba sociálních sítí přitom způsobuje okamžitou záplavu názorů, výkřiků a emocí. Hned se přihnalo obrovské myšlenkové tsunami a vzedmulo se často až do různých krajností. Zároveň také víme, že tohle tsunami se přežene a zase odteče. Bohužel za sebou nezanechává žádné vyřešené problémy, které jsou složité a bolestivé. Zůstává po něm jen emocionální spoušť.

Tak si můžeme třeba okamžitě přečíst, že je třeba islám zakázat. Napsal to kolega Jiří X. Doležal. Pavel Kosatík zase na svůj Facebook doplnil heslo dne „Jsem Charlie“. Dopsal k němu: „Jsem Charlie, jsem muslim.“ A tak se strhla bitva „obránců západní společnosti“ a obránců muslimů.

Našim problémem zatím není islám

Po tom, co se stalo, jsou všechny exaltované projevy pochopitelné. Ale s mírným odstupem je třeba říci, že problémem této společnosti stále ještě není islám, a diskuse o tom, zda může, nebo nemůže být umírněný, se tu odehrává bez praktických zkušeností a také bez praktického smyslu. Češi neznají muslimy, a to ani zlé a ani hodné. Když tady někdo vyrazí do verbálního boje na obranu Západu před islámem, ten zatím stále nic neriskuje. A kdo v sobě nyní náhle objevil muslima, ten riskuje jen víceméně oprávněné úšklebky.

Naším problémem totiž v této době stále ještě není islámský fanatismus. Naši svobodu a ani bezpečnost neohrožují teroristé. Ale notně ji ohrožuje strach a téměř každodenní manipulace veřejným míněním. Naším problémem je oligarchizace, nárůst autoritářství a infiltrace ruské propagandy. Každá událost, jež přispívá k tomu, že tyto síly mají klid na práci, se jim líbí.

Pod dojmem útoků na satirický časopis v Paříži tady bude chvilku blahořečena svoboda slova. Ale bohužel bez konkrétního vlivu na naši možnost efektivně kritizovat a kontrolovat aktuální výkon moci. Nepřibude tady už moc karikatur, které by karikovaly ty, co liberální společnost likvidují. Proto je třeba říci, že to aktuální vzplanutí na obranu západních hodnot může být jen mělkým mlácením prázdné slámy, pakliže je neaplikujeme na naši vlastní situaci u nás doma.

Braňme svobodu všeho druhu

Západní civilizaci a západní hodnoty je třeba skutečně bránit. Máme k tomu vynikající příležitost. Postavme se proti útokům na svobodnou žurnalistiku. Braňme naše vlastní právo na kritické myšlení. Postavme se neslýchanému nárůstu manipulací a regulací. Tady je totiž aktuálně prostor pro naši statečnost. Nikoli v boji proti islámu, a dokonce ani v boji na jeho obranu. V našich poměrech je to prostě obojí zatím jen baletní představení.

Hrozba islámského terorismu je jistě zásadní, ale z toho neplyne, že je třeba zničit všechny muslimy či zničit islám. Problém totiž není v náboženské víře, ale ve fanatismu, v zakomplexovanosti a v zaostalosti. Vedle svobody slova je třeba bránit také svobodu vyznání. Naproti tomu však zase stojí naivní multikulturalismus a ten právě ve Francii sklízí hořké plody. Když budeme pečovat o naši vlastní kulturu, tak nám masová stavba mešit nehrozí. Stačilo by třeba nepodrážet církevní restituce.

Oslabení západní civilizace není důsledkem vzepětí fanatického islámu, nýbrž toho, že zrazujeme naše vlastní kulturní kořeny a naše vlastní principy. Falešná představa, již tady šíří placení i dobrovolní agenti Kremlu, že se máme spojit s Ruskem na obranu křesťanské civilizace, je absurdním výsměchem. Rusko je polofašistickým státem a jeho forma křesťanství je nám naštěstí hluboce cizí, protože v ní není nic liberálního a má tendenci splývat se státní mocí.

Když se nechá Česká republika infikovat ruským stylem vládnutí a ruskou propagandou, tak bude s naší svobodou konec. Budeme si možná smět dělat legraci z proroka Mohameda, ale nikoli z našich vlastních autoritářů. To je naprostá jistota. Jestli se tu teď tolik mluví o obraně Západu, tak my Češi máme fantastickou příležitost: Braňme se před ruskou rozvědkou a ruským stylem řízení politiky a médií. To je náš úkol při obraně Západu. Omlouvám se, že není tak efektní a že je poněkud nepohodlný.