Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Ministerstvo financí chce Centrální evidenci bankovních účtů. Zavání to Velkým bratrem

Vláda schválila záměr ministerstva financí zřídit Centrální evidenci bankovních účtů. Úřad by tak měl získat přehled o všech našich bankovních účtech. Velký bratr tak bude pod záminkou boje s daňovými úniky vědět vše o účtech fyzických i právnických osob.

Podle ministra financí Andreje Babiše potřebuje vláda znát všechny naše účty, aby bojovala proti daňovým únikům. Ministr k tomu uvedl: „Centrální evidence účtů umožní orgánům veřejné moci na jednom místě zjistit, u které z bank konkrétní fyzická nebo právnická osoba má či měla účet, zajistit prostředky a na stav účtu se dotazovat konkrétní banky… Výrazně se tak zvýší pravděpodobnost, že neodvedené a ukradené daně budou nejen vyměřeny, ale také vybrány a peníze vráceny do veřejných rozpočtů.“

Kdo ale zajistí, aby centrálně evidované informace nebyly zneužívány?

Pan Babiš totiž není jenom politik, je i podnikatel. Když bude mít blízko k citlivým informacím, kdo a jak zařídí, že je nezneužije proti svým obchodním partnerům nebo politickým oponentům? Na to odpověď neznáme.

Podle Libora Kazdy, ředitele Finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí je v jednání, jestli registr bude obsahovat i informace o transakcích a zůstatcích na účtech, nebo jen to, jaké a kde máme účty.

FAÚ je odbor, kterému banky a další instituce musí hlásit „podezřelé obchody“, na základě hlášení podává trestní oznámení a policie pak na základě podezření kontroluje lidem a firmám účty. Jak uvádí ministr Babiš „centrální registr účtů umožní zjistit existenci bankovních účtů podezřelých subjektů“.

Jisté je, že zřízením Centrálního registru účtů se zvýší kontrola státu nad soukromím lidí. Pomyslný Velký bratr z Orwellova románu 1984 tak bude zkrátka vědět zase více než dosud.

Panu Babišovi by měl někdo poradit, co je hlavní příčinou daňových úniků: Daně jsou moc vysoké. Než zavádět nové registry a zvyšovat kontrolu nad lidmi, stačilo by omezit ohromné státní přerozdělování a daně snížit.