Bojovníci Islámského státu demonstrují svoji sílu v syrském městě Rakká, z něhož učinili hlavní město svého chalífátu

Bojovníci Islámského státu demonstrují svoji sílu v syrském městě Rakká, z něhož učinili hlavní město svého chalífátu Zdroj: ČTK

Válka s radikálním islámem může trvat i celé století

Když slavný americký politolog Samuel Huntington v roce 1996 vydal knihu Střet civilizací (The Clash of Civilizations, česky vyšla v roce 2001), vyvolal mnohé kontroverze. Tvrdil v ní, že 21. století bude dějištěm bojů mezi civilizacemi a že největším nebezpečím pro tu naši západní se stane konflikt s Čínou a islámem. V případě asijské supervelmoci ještě nevíme, zda měl pravdu, ale pokud jde o islám, vše se naplnilo. A podle mnoha jiných expertů bude navíc ještě hůř.

Například Peter Leahy, bývalý velitel australské armády, nedávno publikoval rozsáhlou studii, ve které tvrdí, že válka s radikálním islámem může trvat i celé naše současné století nebo i déle. Jedním z důvodů je podle něj i působení internetu a sociálních sítí, pomocí kterých mohou teroristické skupiny v podstatě volně šířit svoji propagandu a verbovat nové členy po celém světě. Ostatně v Sýrii a Iráku dnes bojují tisíce džihádistů z Evropy a USA. To je podstatný rozdíl oproti někdejším válkám v Afghánistánu, kde se podle všeho schyluje k anarchii a chaosu, bez ohledu na to, co zde vykonaly mezinárodní síly, včetně českých vojáků.

Podle Leahyho konflikt s islámem totiž nepředstavuje jenom konflikt s extrémistickými skupinami, ale i střet mezi běžným právem a právem šaría, které chtějí radikální muslimové zavádět i mimo území, které ovládají a kde mají vliv. Vidíme to dnes v desítkách zemí Afriky i Asie a islamisté jsou stále hlasitější a silnější i na starém kontinentu. Třeba v Německu, Francii, Velké Británii či zemích Beneluxu.

“Radikální islamisté nevidí žádný rozdíl mezi náboženstvím a politikou a proto prosazují právo šaría jako nedílnou součást státního zřízení,“ napsal Leahy ve studii pro Australian Strategic Policy Institute. Navíc podle něj vojenské zasahování Západu do konfliktů v muslimském světě pouze zhoršuje situaci. Vyřídit si to prý musí umírnění a radikální muslimové pouze mezi sebou.

Už kdysi Huntington ale varoval, že Západ ztrácí svou moc a vliv, které se přesouvají k nezápadním společnostem. Pokud se Západ nesjednotí za účelem své obnovy a obrany, tak jen těžko bude čelit výzvám 21. století. Mimochodem, Samuel Huntington (1927 – 2008) předpověděl se své slavné knize i konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Tak proč mu nevěřit i v případě islámu. Ostatně šílený Islámský stát to předvádí každý den.