Veliký Putin navrhl novou olympijskou disciplínu

Veliký Putin navrhl novou olympijskou disciplínu Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Veliký Putin navrhl novou olympijskou disciplínu

Vladimir Putin se rozhodl vstoupit do dějin sportu. Navrhl projednat s členy MOV zavedení nového olympijského sportu zvaného naturban. S tímto návrhem přišel jeden z účastníků Putinovy schůzky s členy Asociace studentských sportovních klubů Ruské federace v Soči.

Naturban je druh sáňkařství, jehož podstata spočívá v sjezdu po přírodní trase. Na olympiádě se v této disciplíně zatím nesoutěží, protože to nikoho nenapadlo. To se však může změnit.

Nikde není samozřejmě řečeno, co všechno má být olympijskou disciplínou. Na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 byla olympijskou disciplínou letecká akrobacie. Potom přišla válka a letadla dělala přemety ve vzduchu ze zcela jiných důvodů. Je to ale v zásadě dobrá myšlenka. Nové sporty potřebujeme.

Mezinárodní společenství by mohlo přispět zcela originálními disciplínami, doposud nepříliš rozšířenými. Není celkem žádný důvod, proč by se na olympiádě nemohlo soutěžit třeba v hromadném běhu s býky, jako se to dělá každý rok ve španělské Pamploně. Zvláštní lahůdkou by mohlo být křižování, jako se provozuje o Velikonocích na Filipínách. Pokud jde o sáňkování v přirozeném terénu, popularitu by nové olympijské disciplíně mohly zjednat třeba známé záběry z filmů o James Bondovi, kde zasněženým přírodním terénem uniká svým nepřátelům.

Je to praktické

Takovýto sport by se možná mohl líbit i příslušníkům tajných služeb. Pokud bychom potřebovali pronásledovat prchajícího cizího agenta nebo rychle obsadit nějakou hornatou zemi, byla by taková zkušenost k nezaplacení. Nevyužitou disciplínou je také zavěšování se na stromy, jak to provozují ekologičtí aktivisté, nebo na chladící věže atomových elektráren. Výhodou by bylo, že pro tento sport není nutné vystavět zvláštní olympijský areál, prostě by se půjčily ty chladící věže, kterých má každá vyspělá země samozřejmě dost. Nikoho zatím nenapadlo soutěžit v protestní hladovce. Problém by asi byl, že lidé vydrží bez jídla dost dlouho a diváky by to nudilo. Zvlášť když čeští hladovkáři drží hladovku pomocí džusíků a bujónků, jak známo ze zkušeností boje proti zlovolnému americkému radaru v Brdech.

Máme tu nevyužité zkušenosti lovců perel, kteří se potápějí do hloubky bez dýchacích přístrojů. Podvodní obrázky závodících dívek v bikinkách by jistě lákaly k obrazovkám stejné množství diváků jako plážový volejbal. Sportovci pocházející z pásma Gazy by byli jasnými favority, pokud jde o hloubení podzemních tunelů. V tom by doplnili palestinskou disciplínu házení kamenů na maketu tanku. Američané by mohli přispět střelbou z bezpilotního letadla na cíl.

Pryč s předsudky

Až bude Islámský stát členem MOV, jistě přinese do pokladnice světových sportů něco vlastního. Třeba jak co nejrychleji zbourat křesťanskou svatyni. Možná by se ozvaly některé hlasy, které by byly proti, ale vzhledem k převaze pokrokových národů na světě by byla euroamerická menšina se svým zpátečnickým etnocentrismem a západnictvím rychle potlačena.

Jsou to pochopitelně disciplíny náročné a je pravděpodobné, že o oběti by nebylo nouze. Je však třeba brát to z pozitivní stránky. Publikum by to vzrušovalo a mohlo by se konat mnoho dojemných pietních aktů a tryzen za sportovce, kteří fatálně neuspěli. Lidé mají vzrušení a dojetí rádi.

Máme další důvod, proč vzdát hold velkému a nesmrtelnému Vladimiru Putinovi, jehož jasné oko hledí na další horizonty, kam pod jeho vedením dospějeme.