ODS pták

ODS pták Zdroj: Marek Douša

PAVEL ŠAFR: ODS je dnes mnohem slušnější stranou než ANO

Nadcházející komunální volby ukážou, zda pokračuje trend nástupu populistických hnutí. V hlavním městě jde přitom zejména o to, zda smutné dědictví Pavla Béma a Romana Janouška stále stahuje ODS dolů a zda se voliči rozhodnou předat i Prahu slovenskému oligarchovi Andreji Babišovi, aby toho neměl chudák tak málo.

Andrej Babiš do této operace nalil opět desítky až stovky miliónů korun, řádově více, než si kdokoli jiný mohl dovolit. A použil opět všechny dostupné marketingové metody, aby byla Praha jeho. Angažoval hezké holky a spustil oblíbenou tirádu o temných zločinech. Vyslal jasné poselství, že si chce ještě do svého impéria koupit poslední pevnost, kterou dosud nedobyl. Je bohužel třeba říci, že občanské strany mu v tom do značné míry pomohly. TOP 09 a ODS v posledním volebním období sehrávaly v pražském magistrátu trapné divadlo. Vedly spolu válku, kterou jejich vlastní voliči těžko mohli chápat. Poslední kapkou bylo sesazení velmi solidního Bohuslava Svobody z postu primátora.

Jestliže však voliči usoudí, že je třeba tyto strany v Praze ještě jednou vytrestat, pak bude jasným hegemonem české scény „nepolitické“ mocenské hnutí, jež nemá žádný program, žádné myšlenky a hodnoty, postrádá demokratické rozhodovací procesy a vyznává technokratické řízení společnosti. V principu jde o skrytý fašismus v postkomunistickém balení. Propaganda je nesmírně silnou zbraní. Kampaň ANO byla neskutečně silná a proces vymývání mozků může přinést své plody. Oproti tomu má Občanská demokratická strana v očích mnoha lidí stále ještě sedět na hanbě. Je to tragikomický omyl. Vedle hnutí ANO je dnešní ODS asi tak stokrát slušnější stranou, jestli ovšem je vůbec na místě cokoli na nich srovnávat. Už proto, že všechny vypočítavé pijavice už dávno nejsou přisáté na ODS, ale právě na Babišovo hnutí ANO. A záleží na voličích, jestli těmto pijavicím zase bude líp. K tomu je třeba ještě u ANO připočíst ten fascinující kontingent bývalých estébáků, jimž se tolik líbí, jak jejich guru Babiš tak brutálně šlape po polistopadové demokracii, tedy po tom nejúspěšnějším a nejliberálnějším období v celé české historii.

Nikde ještě nebylo napsáno, že lidé jako Bohuslav Svoboda, Filip Humplík či Jana Černochová představují jinou ODS než Bém, Janoušek a Rittig. Bohuslav Svoboda to prokázal tím, že výrazně očistil Prahu od politických podnikatelů a od kultury provizí a výpalného.

TOP 09 má díky Karlu Schwarzenbergovi a také díky bojovnému stylu Miroslava Kalouska v Praze dobré šance na slušné umístění. Nevím, nakolik jim v tom pomáhají jejich pražští politici. V tom bych byl skeptický, ale je to dobře. Pražští politici ODS si však v současné době zaslouží ocenění, že se vypořádali se svými nepěknými časy. A je třeba to ocenit právě teď.