Irák

Irák Zdroj: ČTK

Miliardy dolarů, 80 tisíc bojovníků, moderní zbraně, to všechno už má Islámský stát v Iráku a Sýrii

OSN dnes oznámila, že bojovníci Islámského státu 10. června odvezli z věznice v Mosulu na severu Iráku 670 vězňů a později je všechny zavraždili. Jen kvůli jejich jiné etnické příslušnosti či náboženskému vyznání. Džihádisté tak svými brutálními metodami nahánějí světu strach. Jak jsou ale ve skutečnosti silní? Najít na to odpověď je složité. Podívejme se ale na to, co je dnes známo.

Islámský stát je v současnosti pravděpodobně největší a nejbohatší teroristická organizace světa. Dá se říci, že se změnila z nevelké skupiny ve velkou organizaci. Odhadem disponuje majetkem až 2 miliardy dolarů. Pro srovnání – afghánský a pákistánský Talibán disponuje odhadem 560 miliony dolarů (také z prodeje drog) a libanonský Hizballáh půl miliardou dolarů. Jde ale skutečně jen o pouhé odhady, žádná tvrdá data nejsou k dispozici.

Kde se džihádisté zmocnili dvou miliard dolarů? Největší podíl, až miliarda dolarů, pochází z ropných polí v Sýrii a Iráku, která Islámský stát ovládá (podobnou metodu zvolili odbojné milice v Libyi). Dalších 430 milionů má pocházet z trezorů bank ve městech, které IS obsadil. Zbytek z dalších aktivit, jako například výkupné za rukojmí, vybírání daní na obsazených územích, praní špinavých peněz nebo prodej uloupených starožitností.

Pod nadvládou Islámského státu žije v současné době kolem šesti milionů lidí (pravda, mnozí z původních obyvatel byli zavražděni, nebo jsou na útěku). Území, které islamisté ovládají, je odhadem kolem 56 000 kilometrů čtverečních. Jedním z cílů ISIS je ovládnout území o rozloze 470 000 kilometrů čtverečních a vytvořit tak nový chalífát na území Blízkého východu.

Armáda islámského státu čítá kolem 80 000 vojáků. Před třemi lety měla pouze něco více než 1000 až 3000 bojovníků. Šest až deset tisíc bojovníků pochází z ciziny, stovky také ze západní Evropy.

Džihádisté jsou velmi aktivní na Twitteru, který jim slouží jako hlavní médium jak pro interní, tak externí komunikaci se světem. Za jeden den pošlou lidé spojení s Islámským státem až 40 000 tweetů. To zejména proto, že sunnité v Sýrii a Iráku se k nim také přidávají.

Americký generál Martin Dempsey popsal tyto islamisty slovy: “Jde o organizaci, jejíž vize světa je podobná apokalypse. Musíme je proto porazit dříve, nebo později.” A generál ví, o čem hovoří – džihádisté z Islámského státu získali mnoho amerických zbraní, i těch nejmodernějších, které jim “darovala” irácká armáda, která před nimi někdy prchla.