Gaza

Gaza Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Turečtí sluníčkáři zase jedou do Gazy

Propalestinští aktivisté - hlavně turečtí - hodlají vypravit do pásma Gazy konvoj lodí s humanitární pomocí. Gaza je ovšem blokovaná, a konvoj nedostane souhlas Izraele k přistání. Takže je jasné, že Turci jedou do dalšího kola konfliktu s Izraelem.

Britský Indipendent i proruský RT v pondělí oznámily, že se turečtí propalestinští aktivisté z nevládní Humanitarian Relief Foundation (IHH) rozhodli uspořádat - s pomocí aktivistů z dalších dvanácti zemí - humanitární lodní konvoj z Turecka do Gazy.

Pojďme se nejdříve podívat, jak jsou vlastně rozdané karty. V Gaze je zle nejen teď po této válečné epizodě, ale jaksi chronicky. Důvodem samozřejmě je to, že se veškerá energie obyvatel soustřeďuje na boj proti Izraeli, odpalování raket a budování podzemních chodeb. Přesto bída místních lidí vyvolává ve světě velký soucit, a do Gazy směřuje spousta humanitární pomoci. Může tam být dopravena zcela legálně po zemi, kde ji ovšem zkontrolují izraelští vojáci. Zda do Gazy někdo humanitárně neposílá rakety či výbušniny pro sebevražedné atentátníky. Mořské hranice s pásmem Gazy Izrael blokuje, protože přes moře do Gazy proudí vojenský materiál. Rakety schopné doletět do Tel Avivu a Jeruzaléma, které byly v minulých týdnech z Gazy odpáleny, mají několik metrů zdéli a tunelem pod střeženou hranicí je nikdo neprotáhnul.

Tato skutečnost se nelíbí propalestinským aktivistům, kteří nacházejí stále více podpory v Turecku. Proto již před čtyřmi lety sjednocení evropští levičáci vypravili do Gazy z Turecka konvoj. Když od Izraelců nedostali souhlas k připlutí a vylodění, rozhodli se zákaz vjezdu nerespektovat a do pásma Gazy připlout bez souhlasu Izraele. Izraelská armáda podnikla vrtulníkový výsadek na vedoucí loď flotily, aby zabránila vylodění. Když se po laně spustil první izraelský voják, mírumilovní propalestinští aktivisté jej zbili a hodili přes palubu. Odkaz na fotografii dávám od proruského zdroje, aby to zase zdejší diskutéři napovažovali za falešnou propagandu Mossadu. Pak zbytek výsadku zahájil palbu, a výsledkem bylo deset mrtvých aktivistů. Loď se do Gazy samozřejmě nedostala. Přestože pokus o vylodění bez souhlasu Izraele porušil mezinárodní normy, nakonec se za něj po telefonu tureckému premiérovi omluvil Benjamin Netanyahu.

Nyní znovu vyráží "Freedom Flotilla Coalition" - s tím, že rozeslala výzvu, aby občané vystupovali proti blokádě Gazy. Další dění je předvidatelné. Pásmo Gazy blokuje Izrael, který nedá souhlas s vyloděním. Pak lodě načerno a proti mezinárodnímu právu zamíří do izraelských výsostných vod, a zase vyrazí výsadek izraelských výsadkářů. A bude plně v právu. Alespoň podle Wiki pobřežní (případně výsostné) vody leží 12 námořních mil od základní čáry odlivu. Tyto vody i vzdušný prostor nad nimi jsou pod plnou svrchovaností pobřežního státu. Další pás moře, dalších dvanáct námořních mil se nazývá přilehlá zóna. V tomto pásmu pobřežní státy vykonávají kontrolu cizích lodí nutnou k zabránění porušování svých předpisů. Takže jak se flotila přiblíží na čtyřiadvacet námořních mil, dojde k zásahu, mírumilovní aktivisté zase hodí přes palubu nějakého Žida, a pak se začne střílet.

Evropská propalestinská levice bude mít další svaté mučedníky, martyry, kteří zahynuli při humanitární pomoci bědným teroristům z Hamásu, posílí se antisemitské postoje, ve Francii a v Německu vyjdou tamní muslimové demonstrovat za smrt Židů, a prostí obyvatelé Gazy nedostanou z oné proklamované „humanitární pomoci“ ani prd. O tyhle lidi totiž jde nejméně.

Kdyby v Turecku se houfující aktivisté chtěli pomoct trpícím civilistům, poslali by pomoc po zemi přes Izrael, který by prověřil, zda jim pod zástěrkou humanitární pomoci nepašují zbraně. Poslat pomoc po zemi aktivisty ani nenapadlo, což ukazuje, že jejich cílem rozhodně není pomoc lidem v Gaze, ale konflikt. Jdou do projektu, při kterém se už v minulosti střílelo, a prakticky s jistotou, že se bude střílet znovu. Cílem konvoje aktivistů je kompromitovat Izrael, ne pomáhat lidem v Gaze!