Prostituce

Prostituce Zdroj: Profimedia.cz

Pokuty pro prostitutky i klienty. Inu, Brno

Zatímco Česká republika i hlavní město Praha kvůli regulaci prostituce vcelku pochopitelně přešlapují na místě, v republice Brno to vzali šturmem. Prostituce na ulici je nově vyhláškou zakázaná v celém městě, pokuty až do výše desítek tisíc korun, noční přestupkové komise. To bude legrace, až mešťáci seberou první počestnou dámu kvůli tomu, že si to v průjezdu za popelnicí rozdala se svým novým objevem z baru.

Když jsem to viděl v ranním vysílání České televize, štípal jsem se do tváří, jestli ještě nespím. Nebo jestli se nekoukám na nějakou českou, pardon brněnskou obdobu Monty Python. V poměrně dlouhém vstupu tam jakýsi politik a jakýsi kdo z vedení městských strážníků řešili, že nyní budou moci prostitutku i jejího klienta pokutovat, protože je hned v noci odvedou k přestupkové komisi. Živě jsem si představil zívající úřednice magistrátu, na které padla noční směna. Jak tam čekají, až městská policie někoho dovleče. Trochu mi chyběla zmínka, jestli to bude jen s pokutou nebo i s nějakým promlouváním do duše. Na jedné straně komisní ospalá úřednice s razítkem. Na druhé straně naštvaně se tvářící šlapka a vedle ní kymácející se opilec, co po pár pivech a nepočítaně fernetech zatoužil po ženském objetí. Scéna jak z Četnických humoresek.

Tato městská vyhláška bude platit od července, takže to kromě jiného vypadá jako rafinovaná nástraha na prázdninové turisty s eury po kapsách. Zakazuje nabízení i využívání sexuálních služeb na celém území Brna, rozuměj veřejných prostranstvích. Nabízení a zřejmě i využívání musí být podle slov pana z městské policie - aktivní. Že lze poznat aktivní využívání, to si asi umíme každý představit. Ovšem jak poznat aktivní nabízení? A jak poznat, že jde o prostitutku? Známe to, pár se seznámí v baru a po pár drincích a tanečkách hledá "soukromí" mimo bar. V Brně je ale dobré vědet, že vše podezřelé si prý strážníci nahrávají na kameru. Takže, dámy, bacha na nápadné líčení a vyzývavé oblečení, pánové neškrťte kasu a raději zaplujte do nějakého penzionu. Jinak z nevinného sexuálního dobrodružství může být pěkná polízanice.

Ale dost žertů! V Brně jsou podle statistik na ulici zhruba necelé dvě stovky žen a padesátka mužů. Tito všichni se jaksi automaticky apriori dostávají do křížku se zákonem. Že je na prostituci navázán organizovaný zločin, to je známá věc. Že dochází k vykořisťování lidí nebo obchodu s bílým masem také. Že se někdo živí svým tělem je povětšinou důsledkem nějaké krizové životní situace. Těžko si lze představit ženu, která by říkala, že "už odmala chtěla šlapat chodník". Prostě jsou to lidé zoufalí a zranitelní, často na ulici drženi svými pasáky pomocí násilí a drog.

Touto a podobnými jinými vyhláškami a zákony, které budou mít v sobě zakódováno významně víc represe než prevence, se prostitutky dostanou do ještě méně konformní pozice než ve které dnes jsou. A už teď není bůhvíjaká. Zcela jistě se budou bát vyhledat strážce zákona, pokud se jim bude dít bezpráví. Posunou se ještě hlouběji do kriminálního prostředí. Už jen pasákova pohrůžka strážníkem je bude ještě více udržovat v područí svých vykořisťovatelů. A když je chytí a dostanou pokutu? A budou ji muset zaplatit? Buď půjdou do vězení pro neplacení a maření úředního rozhodnutí nebo zaplatí. A za to jim naloží jejich pasák a o částku pro magistrát sníží jejich podil na prostituci. Městští zastupitelé se rozhodli spolupást tamní prostitutky a jejich výdělky plnit městskou kasu. Že by prostituce zmizela z ulic, to je totiž vskutku naivní představa. Inu, Brno!