Policejní buzerace na jižní spojce: Akce Nagyová pro rok 2014

Policejní buzerace na jižní spojce: Akce Nagyová pro rok 2014 Zdroj: Profimedia.cz

Policejní buzerace na jižní spojce: Akce Nagyová pro rok 2014

Policie předvedla občanům podobnou demonstraci brutální síly, jako bylo vloni nasazení čtyř set ozbrojených policistů na bláznivou sekretářku. Tentokrát však nebyli zbuzerováni premiér se svou přítelkyní a pár poslanci, ale tisíce občanů projíždějících Prahou.

Policie uzavřela v noci z pátku na sobotu Jižní spojku. Od deváté hodiny večerní do jedné hodiny ranní hloubkově kontrolovala každého projíždějícího řidiče, v kolonách stály stovky aut. Bilance je následující - a trochu trapná: Celkem za čtyři hodiny zkontrolovali policisté více než tisíc řidičů. Bilance: třináct přečinů, kdy pět drogy, čtyři alkohol, tři se zákazem řízení. Jedno přechovávání drog. Dále 444 přestupků v dopravě, to jest 397 pokut ve výši 222 tisíc korun a 4 kauce pro řidiče kamionů 115 tisíc korun.

Tedy u skoro poloviny řidičů se jim podařilo něco najít. Přesněji - zbuzerovat je. Nemyslím ty zlité, zkouřené a sešňupané, ty je třeba držet od volantu, ale ty, co měli prošlou lékárničku, nevšimli si, že jim nesvítí levé světlo nebo neměli podepsanou dálniční známku. Preventivní akce zaměřené plošně nemají sebemenší preventivní dopad. Kdyby policisté zkontrolovali stejně důkladně stejný počet aut cíleně vybraných podle chování řidiče, rychlosti, zanedbanost vozu a podobně, byla by úspěšnost zásahu myslím dvojnásobná. To jest - bez pokuty by neodjel nikdo, a těch, kteří jedou v zachovalém autě podle předpisů, nejedou slalom mezi kolemjedoucími auty a ve městě devadesát, by měli klid.

Plošně zaměřená hloubková buzerace VŠECH nezmění situaci v dopravě. Ti slušní a pečliví budou pečliví dál, a jen zbytečně čekali ve frontě. Ti sjetí a zlití to i příště risknou, a ti roztržití, kteří mají o vestu méně nebo týden propadlou lékárničku, si ty blbosti díky hrozbě podobné akce stejně hlídat nezačnou. Zato podobná akce říká občanům: Vinnej nevinnej, kdykoliv tě můžeme v autě zadržet, prolustrovat do morku lékárničky, žárovek a pojistek, nechat kvůli tomu hodiny čekat ve frontě, a můžeš mluvit o štěstí, že jsme ti nic nenašli! Podobná akce jenom vzbuzuje mezi občany strach z policie, strach z toho, že bez ohledu na vaše chování můžete být z policejní libovůle kdykoliv zbuzerován do elipsy.

Kdyby se podobné hloubkové kontroly prováděly standardně ne náhodnému vzorku řidičů, ale zcela zásadně a důsledně vždy při zachycení těm, kteří se dopustí nějakého okolí ohrožujícího přestupku (výrazné překročení rychlosti, alkohol, drogy, agresivní jízda, předjíždění na plné, dítě bez dětské sedačky a podobně), tak by to samozřejmě preventivní dopad mělo. Říkalo by to řidičům: Když pojedeš jako prase, zbuzerujou tě do elipsy i za to, že propiska, kterou musíš mít v autě na zapsání pojistného protokolu o případné nehodě, má černou, a ne modrou náplň. V podobném případě má represivní a přísný přístup smysl. Když se však jakékoliv represivní sankce - jakou zastavení provozu rychlostní komunikace a hloubková kontrola vozidel na ní nesporně je - prováděna plošně, neposiluje se bezpečnost v dopravě, ale míra totalitního klimatu ve státě.