Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

ANDREA HOLOPOVÁ: Český dluh na 105 let dopředu. Prezident Zeman to už podepsal

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, podle kterého bude moci ministerstvo financí vydat dluhopisy se splatností až 105 let. Stejnou hypotetickou horní hranici splatnosti dluhopisů schválila již Nečasova vláda v březnu 2013.

Většina státních dluhopisů má nyní splatnost deset nebo patnáct let. Kdyby letos vydalo ministerstvo dluhopisy se splatností 105 let, jak mu to umožňuje nový zákon, byly by tyto dluhopisy splatné v roce 2119. To už budou všichni současní ministři i prezident po smrti, a tak dluh zůstane dalším generacím.

Splácet tyto dluhopisy tak budou nejen naše děti, ale pravděpodobně ještě naše pravnoučata.

Podle ministerstva financí je důvodem tak dlouhé doby splatnosti obava, „aby nedošlo ke kumulaci již stanovených splatností u předchozích státních dluhopisů“. Díky novému zákonu bude moci vydat vláda dluhopisy s tak dlouhou splatností až v objemu dvě stě deset miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš ve svém vystoupní k poslancům na obhajobu tohoto zákona uvedl: „Státní rozpočet je v posledních letech schodkový, to znamená, že státní dluh roste. Jeho každoroční splátky je možné uhrazovat jenom dalšími vypůjčenými peněžními prostředky, a to z největší části vypůjčenými prostřednictvím vydávání a prodeje státních dluhopisů.“

Splácet dluh dluhem do nekonečna ale nejde. Nyní ministerstvo bude moci vydávat dluhopisy se stoletou splatností. To je děsivé. Jakou splatnost bude ministerstvo potřebovat příště?

Před loňskými říjnovými předčasnými volbami nynější ministr financí hlásal, že chce, aby se zde měly líp naše děti. Tímto zadlužováním našim dětem rozhodně nepomůže.

Vláda by spíš – místo prodlužování splatnosti dluhů - měla se zadlužováním skoncovat a začít konečně hospodařit bez dluhů. Německo si nedávno dalo do ústavy zákaz zadlužování a dnes už hospodaří s přebytkem. Vezměme si z něj v tomto příklad.