Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: Václav Teichmann

JAN JANDOUREK: V čem se Michal Hašek podobá vraždící panence z hororu

Hejtman Michal Hašek (stále ČSSD) trochu připomíná takovou tu vraždící panenku z amerického hororu. Nestvůrka přežije veškerou palbu, už má jen ručičku, ale pořád koulí svá očička a plazí se, plazí.

Michal Hašek, který lhal, až se mu od pusy prášilo, jako když víří za velkého větru prach ze Sahary, je člověk splachovací. Zatloukal, že nebyl u Zemana, přitom byl. Nakonec se musel přiznat a normální člověk by řekl, že člověk, který se dopustil dvou zásadních chyb (lhal a nechal se chytit) odejde z politiky. To se ale nestalo. Lidé zvláštního ražení vědí, že čas je hojivý. Prostý lid už trochu zapomene, o co šlo a když bude nakonec Hašek tvrdit, že to bylo jen nedorozumění a informační šum a všechno zveličené nepřáteli a hyenami v mediích a že za to stejně může Sobotka, polovina prosťáčků mu to uvěří. Paměť některých lidí je asi taková, jako paměť akvarijních rybiček.

Akvarijní rybičky ovšem nemají volební právo, asi že ploutvičkou by lístek do urny nedopravily a že urny nejsou pod vodou, jinak by tomu nic nebránilo.

Už douvažoval

Teď tedy Hašek ukončil několikaměsíční zvažování, jak naložit s tím, že je současně poslancem a hejtmanem. Co zvažoval, když říkal, že jedno pustí, těžko říct. Třeba si připadal jako ten bájný osel, který má dvě mrkve a protože se nemůže rozhodnout pro žádnou z nich, zemře nakonec hlady. Ale kdepak náš Hašek, ten nezemře, je přece jako ta vraždící panenka, takže se sune a sune dál ke svému cíli. Co to bude za cíl? No přece likvidace Sobotky, přimknutí se k Zemanovi a napojení na moc. Od samého počátku jde přece u moc. To je u politika normální, bez moci nemůže svou práci dělat, jako nemůže houslista hrát bez houslí. Teď to vypadá, že se Hašek něčeho vzdal, ale on přitom jen zaujal bojové postavení. Pokud dopadnou špatně eurovolby, nebo se stane nějaký vládní malér (vždycky se stane), může vyrazit jak vojska z dávných kronik. Najednou bude svěží a čistý.

Poslední osvědčená možnost, jak se zatočí v americkém filmu s vraždící panenkou a dalšími příšerkami a padouchy, bývá shodit je do velké šrotovačky nebo jícnu sopky. To je ovšem nepolitické řešení, které na Haška nelze použít. Je na jeho odpůrcích, aby vymysleli nějaké politicky korektnější a demokratické řešení, jak toho ulhaného a neschopného intrikána dostat z politiky pryč.