Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Jiří Benák / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Eurolídr Telička kandiduje za ANO, v kauze OKD stojí proti ANO. Rozumí tomu někdo?

Pavel Telička stál už ve svém životě na různých stranách (před revolucí v komunistické straně, po revoluci proti ní). Teď je lídrem kandidátky ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí ANO. Jeho stranický šéf Andrej Babiš je v právě probíhající kauze kolem společnosti OKD proti poskytnutí státní pomoci, Telička je ale paradoxně zástupcem druhé strany.

Podívejme se na fakta, ale ani z nich není úplně pochopitelné, co vlastně Telička chce. Podle všeho to, co vždy – hraje na obě strany. Lépe řečeno na všechny strany.

Kam peníze, tam plášť

Deník MF Dnes, který patří Andreji Babišovi, přinesl v sobotu velký text, ve kterém tvrdí, že kauza kolem OKD (je stará, ale právě tento list ji opět rozehrál, všechno již bylo ale několikrát v minulosti popsáno například v týdeníku Euro) je citlivá i pro hnutí ANO. Důvodem je právě Telička. Babiš si totiž hlasitě stěžuje na někdejší podezřelou privatizaci OKD a viní z ní i premiéra Bohuslava Sobotku. Eurolídr Telička ale MF Dnes řekl: „A ano, podíleli jsme se na přípravě strategie proti stížnosti u Evropské komise na privatizaci.“

Zatímco ministr financí odmítá návrhy ČSSD, aby stát pomohl soukromé OKD v jejich těžkostech s nerentabilním Dolem Paskov (OKD ho plánuje zavřít, premiér Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Mládek chtějí dát firmě přes miliardu, ať ještě těžbu o dva roky prodlouží), Telička je členem správní rady NWR, vlastníka OKD.

Ministr Mládek pak v sobotním vydání listu Právo tvrdí toto (k tomu jak situaci kolem OKD řešit): „Poradcem pracovní skupiny byl pan Telička… Současná varianta má větší naději na notifikaci u Evropské komise, protože budou vědět, že maximální výše pomoci je 1,1 miliardy korun. Já jsem si to nechal vysvětlit, pan Babiš nikoli, to je ten problém.“ A předseda vlády Sobotka v těch samých novinách na té samé straně: „Plán ministra průmyslu Mládka ostatně podporuje eurolídr ANO Pavel Telička.“

Mezitím již několik dní Andrej Babiš (v tomto případě má podle všeho pravdu) a jeho lidé z ministerstva financí vedou nepřetržitou palbu na Sobotku kvůli této privatizaci a na OKD proto, že nemá dostatečné rezervy na sanaci Dolu Paskov, což by pak také musel draze zaplatit stát. Telička mezitím jezdí po republice a kandiduje za Babišovo ANO a ke kauze se nechce moc vyjadřovat.

Volby jen tak?

Je zvláštní, že ministr Babiš, jeho kolegové i jeho noviny útočí mohutně na OKD a přitom jejich eurolídr Telička sedí ve správní radě vlastníka této firmy. Vzhledem k tomu, že volby do Evropského parlamentu jsou už za několik týdnů, je to neobvyklá situace.

Někteří členové hnutí ANO si už předtím stěžovali na Teličku i z toho důvodu, že kandidátku do eurovoleb si v podstatě sestavil sám, samozřejmě za souhlasu vůdce Babiše. Přední místa Telička obsadil lidmi ze své lobbistické firmy BXL Consulting, která skončila nedávno v likvidaci.

Kandidatura Teličky by tak podpořila spekulace, které se již delší dobu šíří mediálním světem. Podle nich si Telička a jeho kolegové z firmy platí většinu kampaně do květnových voleb (hnutí ANO oznámilo, že dá na ní přes 18 milionů korun) sami.

Za těchto podmínek je možné, že do OKD může hnutí ANO střílet a současně mít i Teličku na kandidátce.