osn

osn Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: OSN má nové strašáky globálního oteplování

Mezivládní panel OSN pro klimatickou změnu (IPCC) vydal na konci března svoji novou zprávu. V ní se zaměřuje na rizika, která globální oteplování a s ním spojené klimatické změny mohou přinášet pro člověka.

Podle panelu OSN změny klimatu můžou přispět k občanským válkám a bojům o vodu. Jakou hodnotu ale má zpráva o tom, že klimatické změny „mohou nepřímo“ zvýšit riziko konfliktů? To není věda, to je spíše strašení.

Prý se lze změnám klimatu přizpůsobit. Vlády by podle expertů měly podporovat diverzifikaci ekonomiky, chránit zranitelné skupiny lidí a dotovat všelijaké programy přizpůsobování se tomu, co se děje s naší planetou.

Kdy nás už ale někteří vědci (schovávají se za organizaci OSN) konečně přestanou strašit? Před čtyřiceti lety lidi strašili globálním ochlazováním, pak globálním oteplováním, nyní globálními změnami klimatu.

Ačkoliv za posledních sto let vzrostla průměrná teplota na Zemi asi o půl stupně Celsia, za posledních patnáct let se růst průměrných teplot na Zemi prakticky zastavil. Přesto dál panel OSN předvídá růst teploty v dalších sto letech až o pět stupňů.

Počasí se vždy měnilo a měli bychom mít vůči němu větší pokoru. Právě kvůli podobným zprávám o globálním oteplování nyní platíme přes 40 miliard korun ročně navíc za solární elektřinu. Regulace ve jménu klimatu jsou docela drahé.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu byl založen v roce 1988. Podle rezoluce Generálního shromáždění světové organizace má dávat doporučení vládám. Paradoxem je, že panel o změně klimatu, který podnítil současné levicové podpory biopaliv a solárních elektráren, iniciovala někdejší pravicová britská premiérka Margaret Thatcherová. Ta si nejspíš představovala, že konference OSN podpoří jadernou energetiku oproti uhelné. Chtěla tak omezit závislost Velké Británie na věčně stávkujících hornících.

Poplašné zprávy OSN dnes ale nejvíce vyhovují všemožným lobbistům, kteří na tom mají postavený solární či biopalivový byznys. A většinou to jde na úkor nás všech.