Izrael

Izrael Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Další loď se zbraněmi do Gazy chycena. Míru prý ale brání Izrael

Izraelci zajali ve středu loď s raketami určenými pro pásmo Gazy. Podle izraelského deníku Haarec jsou zbraně íránského původu. Írán jakoukoli odpovědnost za náklad popírá.  Na sledování podezřelého plavidla se podílely i Spojené státy.

Speciální jednotka Šajetet izraelského námořnictva zastavila ve středu brzo ráno poblíž Súdánu nákladní loď KLOS C registrovanou v Panamě. Našla na ní několik desítek raket s doletem 100 kilometrů. Vyrobeny byly v Sýrii. Posádka byla sedmnáctičlenná a složená z různých národností. Kdyby se rakety dostaly do Gazy, mohly by zasáhnout prakticky celé území Izraele.

Podle zástupce izraelské armády má Izrael jistotu, že za operací je Írán. Rakety byly letecky přepraveny ze Sýrie do Íránu a přeloženy na íránskou loď. Z íránských vod odplula do Súdánu. Izraelská armáda ji sledovala a tvrdí, že plavidlo nejdříve vyrazilo nikoli přímo do Súdánu, nýbrž do Iráku. Tam byly rakety zamaskovány pytli s cementem. Odtud se pak loď vydala k Africe. Náklad chtěli nejspíš přes Sinajský poloostrov dostat do Gazy. Írán pochopitelně všechno popírá.

Izrael mnohokrát zastavil lodě se zbraněmi: V březnu 2011 německá loď plující pod liberijskou vlajkou s nákladem zbraní pro Gazu. Dva roky předtím Izraelci prohlédli na Kypru loď mířící do izraelského Ašdodu. Na palubě měla 500 tun zbraní pro libanonský Hizballáh.V roce 2002 loď Karine A vezla 50 tun raket, minometů, pušek a munice do Gazy.

Mír za každou cenu

Poslední událost by neměla zapadnout jen kvůli tomu, že se svět dívá na ruskou rozpínavost na Ukrajině. Izraelci mají štěstí, že poslední zásilka zbraní byla objevena právě době, kdy jednání mezi Izraelci a Palestinci drhnou a mnoho lidí tlačí na Izrael, že dohody musí být dosaženo, jinak nelze židovský stát hodnověrně hájit. Takový prezident Obama by potřeboval aspoň jeden mezinárodní úspěch, ale pokud se rozhodl, že ho dosáhne právě vyřešením palestinsko-izraelského konfliktu, měl se věnovat raději přeměně Sahary ve sladkovodní jezero nebo letu na Mars.

Veřejnost se často nechá dojmout obrázky palestinských dětí, jak vrhají kameny na izraelské tanky, ale nevidí už úskočnou a nedůvěryhodnou politiku Palestinských vůdců od Hamasu v Gaze po samosprávu na Západním břehu. Samotný Hamas je přitom nyní v kleštích, protože peníze mu docházejí, Egypt likviduje pašerácké tunely ze své strany a Izrael tunely zamýšlené pro unášení izraelských vojáků. Navíc v Gaze roste radikalismus tak, že Hamas dokonce vzkazoval premiérovi Netanjahuovi, že se snaží radikály držet pod kontrolou a že těch sedmdesát raket na Izrael vystřelily jiné skupiny než Hamas.

Zadržení lodě se zbraněmi by mělo Západu připomenout, že naivita není na místě. Ani ohledně Íránu, ani ohledně Rusů. Jak zpívá písničkář Jiří Dědeček: „Nechme samet sametem, pánové a dámy, buďto s nima zametem, nebo oni s námi.“ Týká se to bohužel i mezinárodní politiky.