Ellen Page

Ellen Page Zdroj: Profimedia.cz

TEREZA STONIŠOVÁ: Homosexuálové, nebojte se přiznat barvu

Do srdcí citlivých heterosexuálů, homosexuálů i bisexuálů se v polovině února vryla kanadská sedmadvacetiletá herečka známá pod jménem Ellen Page, když během večera na konferenci v LGBT v Las Vegas přiznala veřejně svou homosexuální orientaci.

Ellen za tento statečný počin patří obrovský dík a především hluboký obdiv. Ve své emotivní a perfektně vygradované řeči na konferenci společnosti, která celosvětově podporuje mimo jiné právě homosexuály, zazněly názory a postoje zralé ženy, která svádí vnitřní boj s tím se sebou a chce se vymanit z nekonečné potřeby dnešní společnosti dávat lidem nálepky podle bohatství nebo sexuální orientace.

Přiznání k homosexualitě nebylo to nejpodstatnější, co si z Ellenina vystoupení odnášíme – je chvályhodné a radostné, když zjistíme, že existuje někdo s hlubokým smyslem pro vnímání problémů dnešního světa, především v oblasti vnímání sociálních „subkultur“. Ellen zmiňuje, jak se jí protiví oblékání ve stylu hollywoodských star, vadí jí přetvářka, lži a jakási násilná stylizace sebe sama do pozice někoho, kdo není (byť to od ní zřejmě ostatní očekávají, jakožto od herečky). A tak tam stála v tričku a obyčejných džínech a mluvila o tom, jak její vztahy trpí neustálým skrýváním.

 

Ellen může být velkým vzorem pro ty, kdo mají pocit, že jejich sexuální orientace je něco, za co by se museli stydět, či dokonce to skrývat. Video, které je k dispozici v odkazu níže, je učebnicí toho, jak by měli jednat všichni, kdo mají pocit, že jsou utlačování mainstreamem. Síla Elleniny osobnosti se může stát inspirací pro každého z nás.