Česká armáda

Česká armáda Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Tentokrát mají čeští ateisté pravdu. Jen bible armádě nestačí

Článek hlavního kaplana Armády České republiky Jana Kozlera, který vyšel na našem webu Reflex.cz 27. ledna a zdůvodňoval, proč armáda kupuje pro vojáky bible, vyvolal aktivitu sahající až k hlavě státu.

Slávek Černý, člen výboru Občanského sdružení ateistů ČR, napsal dopis prezidentu Zemanovi, kde zmiňuje, že ateistům se zakázka biblí nezdá, protože jsme sekulární stát a ten nemá podporovat žádné konkrétní náboženství. Jen na okraj, bible je trochu speciální případ. Není to jen náboženský spis jedné církve, ale klasické kulturní dílo a navíc v sobě obsahuje tradici judaismu (to vlastně ve většině obsahu) a souvisí i s islámskou tradicí. Ale budiž.

Spor o bible je poněkud kuriózní když si uvědomíme, že armáda řeší spor o stamilionové a miliardové zakázky a stejně tak kdysi nákup trenýrek s monogramem pro generály. Je ovšem fakt, že gripeny a trenýrky nejsou světonázorová záležitost. Pro tentokrát je ale třeba ateistům přiznat, že otevřeli několik důležitých témat najednou. Jednak, jak se má sekulární stát chovat ohledně náboženství v armádě, jednak jak jsou na tom naši vojáci v dalekých zahraničních misích s kulturou.

Pan Černý píše: „Navrhuji tedy, aby každý voják účastnící se zahraniční mise měl možnost požádat o literaturu dle vlastního uvážení a armáda by potom, třeba prostřednictvím velkoobchodu, tento nákup zajistila. Výběr by mohl být omezen finančním stropem a dostupností požadovaných knih. Naskýtá se také možnost využití dnes již běžné elektronické distribuce...“

Jedna kniha nestačí

V podstatě je to pravda. Kdyby to bylo takto, vojáci by měli více a ne méně. Bible se samozřejmě liší od jiných knih tím, že je současně artefakt, pro některého vojáka má význam už tím, že ji má u sebe, aniž by ji nutně každý den četl. V takovém případě si ale může vzít svoji vlastní, ke které má nějaký osobní vztah.

Nejlepší je ale asi nápad knihy vojákům dát v elektronické podobě. V době kdy má elektronickou čtečku kde kdo, by to nebyl takový problém. Někdy i křesťansky založený voják chce pro své povzbuzení číst třeba Hellerovu Hlavu XXII., ale kde ji má v Afghánistánu hned vzít? Nebo Švejka, sebrané projevy Václava Klause a Havlovy hry? Není možné všude za sebou tahat kamion s knihovnou. Kdo se někdy stěhoval, ví, že knihovna je to nejhorší.

V 21. století už by některé věci šlo asi dělat jinak. Asi nejen v armádě. Proč musí naše děti vláčet každý den na zádech do školy několik kilo papíru, je v kosmickém věku taky záhada. Je třeba ocenit, že Občanské sdružení ateistů řeklo něco inspirativního pro zduchovnění a modernizaci země. Nemělo by zůstat jen u armády.