Kdo je kdo v nové vládě Bohuslava Sobotky

Kdo je kdo v nové vládě Bohuslava Sobotky Zdroj: Archív

ANDREA HOLOPOVÁ: Vláda zahajuje boj proti daňovým rájům, problém to ale nevyřeší

Nastupující vláda přišla s novým trikem, jak dostat z firem více peněz do rozpočtu. Chce získat peníze, které firmy dnes kvůli vysokým českým daním odvádějí do daňových rájů.

Podle koaliční dohody se platby od českých podniků firmám v zemích s nízkými daněmi budou muset nově hlásit úřadům. Kdo transakci nenahlásí, toho čeká finanční postih. Ministerstvo financí má připravit seznam zemí, do kterých nepůjde bez nahlášení posílat beztrestně peníze.

Mezi daňové ráje se obvykle řadí Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Singapur, řada malých ostrovních států a některé státy USA. Proč ale firmy odvádí peníze do daňových rájů? Snaží se tím snížit daňové odvody, které jsou u nás oproti jiným zemím vysoké. Část podnikání přesouvají do zemí, kde se jim zisk nedaní. Náš stát by jim naproti tomu jejich vydělané peníze zdanil dvakrát. Nejprve 19 procenty a pak zbytek ještě 15 procenty. To už je vysoká částka, kvůli které se vyplácí peníze přesouvat.

Podle ekonomů si chystaným opatřením vláda moc nepomůže. Jak uvedl ekonom Lukáš Kovanda, „vláda se snaží řešit příznak, nikoli podstatu problému.“ Podle Dominika Stroukala z ekonomického Mises Institutu bude mít nové opatření minimální vliv. To potvrzuje i Kovanda, podle kterého si podnikatelé i po chystaném zpřísnění odvodů do daňových rájů najdou další cestičky, jak daním unikat.

Ve světě panuje ostrá daňová konkurence, před kterou naši politici zavírají oči. Vytváří tak prostředí, ve kterém se firmám příliš nevyplatí podnikat. Podnikatelé proto přesouvají své činnosti jinam. Jak ekonomové uvádějí, politici by raději měli snížit daně. Firmy by nemusely komplikovaně přesouvat své zisky jinam a politici by zas nemuseli vymýšlet složitá opatření.