Před dvěma týdny vyšli horníci do ulic Ostravy a došli  až do sídla vedení OKD, kde musela zasáhnout policie.  Horníci však hodlají i nadále protestovat a brát se za svou věc.

Před dvěma týdny vyšli horníci do ulic Ostravy a došli až do sídla vedení OKD, kde musela zasáhnout policie. Horníci však hodlají i nadále protestovat a brát se za svou věc. Zdroj: Martin Straka, Nová média ČT

VILIAM BUCHERT: Důl Paskov se má zavřít, není možné těžit a mít miliardové ztráty

Horníci chtějí na Dole Paskov i v celé černouhelné firmě Ostravsko-karvinské doly (OKD) vyhlásit stávku. Hodlají si tak vynutit to, aby je společnost NWR, která OKD stoprocentně vlastní, dál nepropouštěla a neomezovala těžbu. Jenže je proti smyslu podnikání produkovat obrovské ztráty, což se zde děje.

Těžební společnost NWR měla za prvních devět měsíců letošního roku ztrátu kolem 14 miliard korun. I kvůli tomu chce zavřít například Důl Paskov, o kterém se tolik hovoří v médiích i na politické scéně. Mělo by se tak stát do konce roku 2014. Horníci, odboráři, představitelé Moravskoslezského kraje i Rusnokova vláda, ale chtějí, aby firma těžbu minimálně prodloužila. Pro to není ale žádný důvod. Bylo by to ekonomicky nesmyslné rozhodnutí.

Ceny uhlí klesají ve světě již od roku 2008 a cena spadla i kvůli dynamickému rozvoji těžby břidlicových plynů. O uhlí je daleko menší zájem a situace se pravděpodobně v nejbližších letech nezmění. Jenže v Česku na vývoj ve světě reagujeme někdy s tak obrovským zpožděním, že je to zcela nepochopitelné.

Problémem je, že OKD zaměstnává 13 000 lidí a je vůbec největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Už tak složitou sociální situaci a vysokou nezaměstnanost v tomto regionu by to jen dál zhoršilo. Je však zvláštní, že krajští politici, i ti na celostátní úrovni, na žádné varovné signály nereagovali. Rozhýbali se, až už když je pozdě. Těžit něco, co se neprodává, nemá žádnou logiku. Soukromý vlastník proto postupuje správně, pokud chce Paskov a další lokality uzavřít. V minulosti na dolech ale hodně vydělával, mohl by tedy nabídnout horníkům i jiným zaměstnancům daleko vyšší odstupné, než je obvyklé. Byla by to nejrychlejší a nejférovější cesta, jak tahanici kolem Paskova ukončit.

Firmu NWR téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.