Martin Kuba, současná hvězda jihočeské ODS

Martin Kuba, současná hvězda jihočeské ODS Zdroj: Tomáš Tesař

DUŠAN ŠRÁMEK: Problém ODS. Bratrovražedný souboj na jihu Čech

Letošní předčasné volby jsou pozoruhodné mimo jiné i proto, že proti sobě stanou politici, kteří spolu ještě nedávno byli v jedné straně. Mezi nejzajímavější souboje určitě bude patřit ten, který se odehraje v Jihočeském kraji.

V jižních Čechách proti sobě stanou v pozici lídrů Michal Doktor za Jihočeši 2012 jako součást volebního bloku Hlavu vzhůru, a Martin Kuba za ODS. Oba přitom ještě před rokem oblékali stejné modré triko občanských demokratů. Vše ale mohlo být ještě před nedávnem jinak. Těsně po rozpuštění sněmovny přišla za Michalem Doktorem tehdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová s nabídkou, zda by nechtěl kandidovat za ODS na jihu Čech v předčasných volbách. Doktor si rovnou řekl o pozici lídra, s tím, že to musí nejprve vykomunikovat v rámci svého hnutí. Dříve, než to stihl, se ale o nabídce dozvěděl Kuba, a jeho lidé začali obcházet Doktorovy Jihočechy s tím, že je zradil.

Aby svůj projekt zachránil, Doktor veškeré námluvy se svou bývalou stranou okamžitě stopl. Vrhnul se na svůj projekt integrace malých pravicových uskupení, které vyvrcholily integrací v hnutí Hlavu vzhůru. Spolu s ním na kandidátce za Jihočechy 2012 skončila řada bývalých regionálních politiků ODS, kteří ze strany vystoupili, protože nedokázali skousnout Kubovy intrikánské praktiky. Otázkou je, zda spojení s některými šíbry, kteří odešli z ODS po pádu Nečasovy vlády, nemůže Doktorovi, který naopak nebyl nikdy spojen se žádným skandálem, politicky uškodit.

Doktor a současný úřadující předseda ODS se spolu střetávali již delší dobu. „Kdyby každý zapracoval jako poslanec Doktor, byl by výsledek voleb lepší,“ hodnotil výsledky domovské organizace po volbách v roce 2010 Kuba. Zapomněl ale už dodat, že právě on se postaral o to, aby jeden z nevýraznějších politiků ODS a po odchodu Vlastimila Tlustého prakticky jediný ekonomický expert ODS skončil na nevolitelném sedmém místě.

Kuba panoval, ODS padala

Po odstoupení Martina Kocourka nabídl Doktorovi post ministra průmyslu a obchodu Petr Nečas. Jenže ten to tehdy odmítl s tím, že nesouhlasí s daňovým balíčkem a eurovalem. Nakonec kvůli zajištění hlasovací většiny na blížícím se kongresu ODS dostal ministerský post právě Kuba.

Doktora vedl Nečasův krok k vystoupení ze strany. Stal se tak další obětí vzájemného kanibalismu, v němž se významní občanští demokraté z jihu Čech navzájem požírají již od poloviny devadesátých let.

Za Kubova panování jihočeské ODS strana totálně propadla v minulých komunálních volbách. Intrikou tehdy jeho část strany zlikvidovala populárního primátora Českých Budějovic Juraje Thomu a přišla tak o vedení krajského města. Ve sněmovních volbách o půl roku dříve dosáhl region historicky nejhoršího výsledku v historii Česka. Kuba byl spojován ale i s některými podivnými aktivitami na pokraji byznysu a politiky. Jednak kvůli spojení s hlubockým kmotrem Pavlem Dlouhým, ale i s rozdělování evropských dotací, za něž byl jako ekonomický náměstek hejtmana odpovědný. To, jak voliči v nadcházejících volbách rozhodnou o duelu mezi Kubou a Doktorem bude do značné míry vypovídat i o tom, jak vnímají snahu ODS o očistu svého jména.