Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Petr Topič / Mafra /Profimedia.cz

BOHUMIL DOLEŽAL: Posily pro Němcovou

Z včerejšího hlavního zpravodajství ČT jsem se dozvěděl, že koaliční stojednička má velkou šanci rozrůst se o další čtyři posily. Proberme je po řadě.

Nepochybně nejpočestnější z nich je poslanec za VV Josef Novotný, člověk tak zásadový, že by ho zlí lidé mohli označit za notorického kverulanta. Pokud to platí, tak jen v tom nejlepším slova smyslu. Běda však každému premiérovi, který by byl závislým na jeho hlasu!

Další posilou má být poslanec VV Skokan. Nejprve podpoří Rusnoka, neměl by však mít problém s tím, aby následně podpořil i Němcovou, pokud by ovšem nešlo zároveň o vládu Miroslava Kalouska. To je podpora jako hrom. Jeho postoj je v souladu se stanoviskem jeho strany, které zní: nejprve podpoříme Rusnoka a pak se uvidí.

Z hnízda Věcí veřejných se kdysi vylíhli i další podporovatelé paní Němcové, Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. To je pro paní Němcovou zároveň dobrá i špatná zpráva. Dobrá v tom smyslu, že jde o skutečné mediální hvězdy. Špatná zpráva spočívá v povaze jejich úspěšné medializace. Podpora pana Škárky spočívá, pokud jsem tomu dobře rozuměl, v tom, že se mu šance paní Němcové zdají být větší než ty Rusnokovy, kdežto paní Kočí zase podporu nikoho (a z toho tedy implicite vyplývá, že ani paní Němcové) nevylučuje.

Jen na okraj podotýkám, že další oporou, na které už teď stojednička stojí, je poslanec Doktor, který z ODS a z poslaneckého klubu ODS před časem vystoupil na protest proti jmenování nynějšího úřadujícího předsedy ODS Kuby ministrem.

Nikdy bych nebyl řekl, že je paní Němcová osobou tak dobrodružné povahy, aby se s takto krytými zády (ona jí prakticky i stovka poslanců těsně stačí, vzhledem k tomu, že dr. Rath svým pobytem za mřížemi momentálně nedobrovolně snižuje kvórum, ale toho možná už brzy z vazby pustí) pokoušela vloudit hlavním vchodem do Strakovky. Zato Miloš Zeman by ji proto mohl už z čiré zlomyslnosti opravdu jmenovat.

Nezdá se ovšem, že by se k tomu zrovna chystal. Zatím jí dal lehce potupný úkol, aby přinesla sto jedna podpisů notářsky ověřených. Tím ji tak trochu postavil do situace Marušky z pohádky o dvanácti Měsíčcích. Je pozoruhodné, že právě tady se projevila hrdost paní předsedkyně. Nevím, zda je to na místě: když už je ochotná s takovým seznamem před prezidenta předstoupit, mohla by mu vyhovět i v tomhle, tím by ho ostatně převezla víc, než když si vymýšlí nesmyslné kroky jako to, že se sto jedna stoupenců vlády podepíše přímo před prezidentem.

Z toho všeho je vidět, jak směšnou a nevěrohodnou záležitostí je celá koaliční stojednička. Ke všemu je třeba připočíst, že se úřadující předseda ODS za zády potenciální premiérky zúčastnil jakési porady u prezidenta. V tom v ODS ani v TOP09 (jmenovitě pp. Kubera, Benda a Kalousek) problém nevidí. Zde, jak se zdá, hrdost nefunguje, pan Kuba tam totiž byl ne jako stávající předseda, ale jako bývalý ministr, a prezident je, marná sláva, přece jen prezident.

Paní Němcová by měla zpozornět: dostala právě lehounký, ale výrazný signál. Pokud by ji Zeman jmenoval, bude takovou premiérkou, jako je pan Schwarzenberg předsedou TOP09. Nevím jak kdo, já bych to nebral.