Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Stanislav Krupař

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Češi si neumějí vládnout sami

Poslední události kolem předsedy vlády ukazují, že slovanské národy si opravdu nejsou schopny vládnout samy. Existuje vůbec nějaká cesta, jak z trvalé korupční krize v české kotlině vybřednout?

Současná těžká politická krize znamená, že vlajková loď pravice - ODS - odplouvá do historického zapomnění. Odjíždí směrem, kam odešli Zelení, Unie svobody či Věci veřejné - ale ódéeska odplouvá ještě hlouběji než její předchůdci. Jediným reprezentantem pravice se stává kníže Karel - když ho vzbuděj - a Miroslav Kalousek, pokud se jej podaří udržet střízlivého. Takže pravice je pro jen trochu rozumného voliče definitivně mrtvá.

Levice je v naší zemi mrtvá od samého počátku, levici u nás - stejně jako pravici Nagyová s Dalíkem - reprezentuje David Rath. A samozřejmě, abychom na něj nezapomněli, také Jyrka Paroubek s Petrou a botičkama od Diora. O komunistech nemá smyslu mluvit, a různé Lidem se zkompromitovaly spolu s VeVerkami. Prostě poušť. Takže - kudy vede další politická cesta českého národa?

Řešení je nasnadě: Musíme si nahlas a otevřeně přiznat, že Češi nejsou zralí na demokracii, potřebují vládu tvrdé ruky a neumějí si vládnout sami. Kdokoliv se v Čechách dostane k moci, prostě začne krást. Proto by bylo asi nejlepší rozpustit parlament a požádat Spolkovou republiku Německa o obnovení protektorátní správy nad českými zeměmi. Prostě:  Když si Češi neumějí vládnout sami, měli by se sami a dobrovolně podřídit nějakému méně kradoucímu národu.