Řecko

Řecko Zdroj: Stanislav Krupař

Výsledek evropské pomoci Řecku: desetina Řeků by volila neonacisty

Řecká nacistická strana Zlatý úsvit by podle průzkumu získala už 10,4 procenta hlasů, kdyby se právě teď konaly volby. Je to o polovinu víc než při červnových volbách. Nyní je třetí nejpopulárnější stranou.

 

Průzkum agentury Kapa ukázal, že v červnu vítěznou pravicovou Novou demokracii již o 2,5 procenta poráží Syriza, hlavní opoziční strana, která odmítá záchranu, úspory a naopak neodmítá vystoupení z eurozóny.

 

Hlavní vládní strana Nová demokracie přitom v červnu získala skoro 30 procent, nyní její preference jen lehce překračují 20 procent. Více než pět procent má ještě kdysi hlavní levicová strana PASOK, Nezávislí Řekové a komunisté.

 

Hezká skladba parlamentu, že?

 

Současným parlamentem teď prošel rozpočet na příští rok, který počítá s dalšími škrty a vyššími daněmi. Vláda tím chce splnit požadavky Evropské unie, kterými ta podmiňuje poslání další části finanční pomoci.

 

 

Řecký kabinet to prý dělá z obav, že se země ocitne bez prostředků a zbankrotuje. Paradoxem celého evropského pomáhání ale je, že čím víc peněz Řecko dostává, tím víc každý rok dluží.

 

Už tak šílené vize o tom, že se řecký dluh s pomocí záchranných balíků sníží na 120 procent HDP, berou za své. Jestliže na jaře předpokládali Řekové, že příští rok dosáhne jejich veřejný dluh 167 procent, nyní říkají, že to bude 189 procent HDP. Pro takovou zemi nevede z těchto hodnot žádná cesta.

 

Řekové jsou v pasti. Záchrana probíhá tragicky špatným způsobem, snad už všichni vidí, že k ničemu pozitivnímu pro Řeky samotné nevede. Jsou čím dál blíže k bankrotu, ale místo toho, aby rychle proběhl a tím rychleji Řekové našli svoje dno, škrtí je jejich vlastní politici spolu s těmi evropskými na záchranném laně.

 

Takže koho mají Řekové vlastně volit? Jistěže ty, kteří jim nabízejí něco jiného.

 

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru (@MirekReflex)