Vlak

Vlak Zdroj: Profimedia.cz

Cyklisté, nebojte se vlaků. Jaká pravidla platí pro přepravu kol na železnici?

Každý, kdo má jako koníčka jízdu na kole nebo cykloturistiku, se dříve nebo později dostane do fáze, kdy mu nestačí výlety do okolí bydliště nebo chalupy a musí řešit, jakým způsobem přepravit své sportovní náčiní do oblasti plánovaného výletu nebo dovolené.

 

 

Častokrát se jako nejvhodnější dopravní prostředek ukáže vlak. To platí zejména při plánování výletů koncipovaných jako přejezdy odněkud někam.

 

 

 

V našem článku se budeme věnovat dvěma možnostem přepravy kol ve vlacích Českých drah (ČD): buď jako spoluzavazadla nebo v úschově během přepravy.

 

 

 

Přeprava kola jako spoluzavazadla

 

 

 

V jízdním řádu je tato možnost vyznačena symbolem jízdního kola, a to hned třemi způsoby:

 

 

 

- Pokud je v jízdním řádu u vybraného vlaku symbol kola bez jakéhokoliv rámečku, jedná se o tzv. „rozšířenou přepravu spoluzavazadel, především jízdních kol“, kolo si prostě vezmeme s sebou do určeného místa ve vagónu (obvykle ho označuje piktogram kola u vchodových dveří do vagónu). Jestliže to obsazenost vlaku umožňuje, lze si s průvodčím domluvit i přepravu na jiném místě vagónu, průvodčí jsou obvykle ochotní a snaží se cykloturistům maximálně vyjít vstříc.

 

 

 

- V případě, že je v jízdním řádu u vybraného vlaku symbol kola v kroužku, jedná se taktéž o „rozšířenou přepravu spoluzavazadel, především jízdních kol“, máme však možnost si v daném vlaku místo pro jízdní kolo rezervovat a neřešit později, jestli pro nás ve vlaku bude místo.

 

 

 

- Pokud je v jízdním řádu u vybraného vlaku symbol kola v obdélníku, jedná se taktéž o „rozšířenou přepravu spoluzavazadel, především jízdních kol“, rezervace místa pro kolo nebo místa pro cestujícího s kolem je však povinná.

 

 

 

Jízdné za kolo (v drážním newspeaku se jedná o přepravní doklad pro jízdní kolo) se platí přímo průvodčímu, můžeme si vybrat buď jednorázovou sazbu 25 Kč (při přestupu do jiného vlaku je však třeba znovu za kolo zaplatit), nebo zvolit celodenní jízdenku pro kolo za 50 Kč, avšak s neomezeným množstvím přestupů. I v tomto případě činí cena za přepravu v jednom vlaku 25 Kč a cena celodenního dokladu je 50 Kč. Přepravit kolo jako spoluzavazadlo není možné ve vlacích označených symbolem přeškrtnutého jízdního kola.

 

 

 

Přeprava kola v „úschově během přepravy“

 

Jestli si ale, my cyklisté, vybereme vlak, který je v jízdním řádu označen symbolem kufru, je možné si kolo během přepravy uschovat do zvláštního vagónu pro přepravu zavazadel, kam cestující nemají přístup. Tato možnost nám dává, oproti přepravě kola jako spoluzavazadla, jistotu, že náš miláček je během jízdy pod dozorem průvodčího a nemusíme ho mít stále na očích.

 

 

 

Nakládka a vykládka kola při „úschově během přepravy“ probíhají tak, že přivezeme naše kolo k vlaku, přímo k vagónu, předáme ho průvodčímu výměnou za jízdní doklad s kódem a stejným kódem je označeno i naše kolo. Jízdní řád ČD opět nabízí tři varianty:

 

 

 

- Pokud je v jízdním řádu u vybraného vlaku symbol kufru, jedná se o „úschovu během přepravy bez podmínky nebo možnosti rezervace.

 

 

 

- Pokud je v jízdním řádu u vybraného vlaku symbol kufru v kroužku, je v tomto vlaku možnost si místo pro kolo rezervovat.

 

 

 

- Pokud je v jízdním řádu u vybraného vlaku symbol kufru v obdélníku, je rezervace místa pro jízdní kolo nebo místa pro cestujícího s kolem povinná.

 

 

 

Taková úschova kola v jednom vlaku stojí 30 korun, při přestupu do jiného vlaku byste si ale museli zaplatit znovu. Pokud tedy cestujete s více přestupy, vyplatí se pořídit si celodenní doklad za 60 Kč. Můžete ho využít i pro přepravu kola jako spoluzavazadla.

 

 

 

Jak rezervovat místo pro jízdní kolo?

 

V mezinárodních vlacích s možností rezervace, tedy těch, které jsou v jízdním řádu označeny piktogramem kola nebo kufru v kroužku, si můžete místo pro kolo rezervovat už dva měsíce před plánovanou cestou. Tato možnost pak končí dvě hodiny před odjezdem vlaku z výchozí stanice. Pokud se jedná o vlaky s povinnou rezervací (piktogram kola nebo kufru v obdélníku), platí pro ně zvláštní pravidlo: rezervaci lze provést až do okamžiku odjezdu vlaku ze stanice, kde nastupujeme.

 

 

 

V případě vlaků ČD jedoucích jen na území v ČR lze koupit rezervaci na pokladně až do odjezdu, tedy dle webu ČD: "Prodej rezervací na vnitrostátní vlaky s povinnou rezervací končí vždy v čase odjezdu vlaku z nástupní stanice cestujícího."

 

 

 

K rezervačnímu dokladu je třeba zakoupit ještě přepravní doklad pro jízdní kolo. Konkrétní ceny rezervací pro vámi vybrané vlaky doporučuji ověřit na webu nebo infolince ČD.

 

 

 

Pokud rezervaci nemáte, nestačíte si ji pořídit, změníte plány nebo nás cestou zastihne nepřízeň počasí, neznamená to nutně, že do vlaku nebudete s kolem vpuštěni, pouze vám bude ještě k povinné rezervaci a jízdence pro kolo účtována přirážka ve výši 100 Kč.

 

 

Za přepravu kola se platí až ve vlaku, na pokladně často lístek nechtějí prodat s odůvodněním, že o naložení kola rozhodne až průvodčí, který také prodá lístek pro kolo.

 

 

 

Přehled piktogramů z jízdního řádu ČD

 

PiktogramyPiktogramy|Archív - rozšířená přeprava spoluzavazadel, především jízdních kol

 

 

 

PiktogramyPiktogramy|Archív- rozšířená přeprava spoluzavazadel, především jízdních kol; možnost rezervace místa pro jízdní kolo

 

 

 

PiktogramyPiktogramy|Archív- rozšířená přeprava spoluzavazadel, především jízdních kol; povinná rezervace místa pro jízdní kolo nebo místa pro cestujícího s jízdním kolem

 

 

 

PiktogramyPiktogramy|Archív- úschova během přepravy

 

 

 

PiktogramyPiktogramy|Archív- úschova během přepravy, možnost rezervace místa pro jízdní kolo

 

 

 

PiktogramyPiktogramy|Archív- úschova během přepravy, povinná rezervace místa pro jízdní kolo

 

 

 

PiktogramyPiktogramy|Archív- přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel vyloučena

 

 

Aktualizace (3.8.): Text jsme doplnili o upřesnění a informace od Radky Žákové, tiskové mluvčí Central Meetbike.