Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Skvělý tip na dovolenou: Nejlepší restaurace světa je v italské Modeně, na 9. místě je podnik z Vídně

Chcete vyzkoušet některou z nejlepších restaurací světa? Máte šanci a nemusíte přitom v některých případech cestovat na druhý konec světa. Pro tento rok byla vyhlášena vůbec nejlepší restaurací planety Osteria Francescana v italské Modeně. Daleko blíže je ale podnik z 9. místa žebříčku, a to podnik Steirereck v rakouské Vídni. Takže pro některé lidi z Česka doslova za rohem.

Osteria Francescana, kterou vede šéfkuchař Massimo Bottura (53) je vyhlášenou restaurací již mnoho let, ostatně má tři michelinské hvězdy. Proslula nejenom fantastickým jídlem, ale oblíbené je i její velmi elegantní prostředí. Specializuje se na moderní kuchyni, ale s použitím klasických italských surovin. Pokud byste to chtěli zkusit, tak do Modeny je to z Prahy kolem 900 kilometrů. Takže výlet na jeden den to rozhodně není.

Po ruce je více restaurace Steirereck ve Vídni. Tam je šéfkuchařem Heinz Reitbauer. Skončila v hlasování pro tento rok na vynikajícím 9. místě na světě. A opět – sází především na domácí suroviny. Specialitou jsou sladkovodní ryby vařené v horkém vosku podávané s mrkví a zakysanou smetanou.

Restaurace Noma v dánské Kodani, která byla v minulých letech první několikrát, skončila tentokrát na 5. místě.

Celkem se v hodnocení „The World´s 50 Best Restaurants“ objevily letos podniky z 23 zemí. Není mezi nimi žádný z Česka. Ale ze sousedních zemí je zde ještě zastoupena restaurace z německého Berlína. Pořadí pod dohledem poradenské společnosti Deloitte sestavuje od roku 2002 britský odborný časopis Restaurant. Letos byl žebříček sestaven podle hlasování 972 kulinářských odborníků, majitelů restaurací, významných šéfkuchařů či publicistů, kteří pocházejí z celého světa.

Pořadí 10 nejlepší restaurací světa pro rok 2016.

1. Osteria Francescana, Modena, Itálie

2. El Cellar de Can Roca, Girona, Španělsko

3. Eleven Madison Park, New York, USA

4. Central, Lima, Peru

5. Noma, Kodaň, Dánsko

6. Mirazur, Menton, Francie,

7. Mugaritz, San Sebastián, Španelsko

8. Narisawa, Tokio, Japonsko

9. Steirereck, Vídeň, Rakousko

10. Asador Etxebarri, Axpe, Španělsko

Kompletní seznam nejlepších restaurací na světě najdete zde.