I voda může mít sběratelskou hodnotu, to když  dělá design lahve slavný návrhář Elie Saab

I voda může mít sběratelskou hodnotu, to když dělá design lahve slavný návrhář Elie Saab Zdroj: Profimedia.cz

Balená, nebo kohoutková. Která voda je ta správná?

Domáháte se v restauraci kohoutkové vody? A jakou vodu pijete doma? Víte, že existuje něco, čemu se říká gurmánská voda? Voda je evidentně téma nejen o povodních. Snad proto, že život pochází z vody.

„Přece k tomu nebudeš pít vodu,“ říkávala babička, kdykoli jsem k ní přišla na oběd. Ke smažené kotletě s opečenými bramborami mi pravidelně nalévala sklenici piva. Bylo mi deset. Pro mou babičku, která zažila dvě světové války a do školy chodila bosá přes strniště, představovalo pití vody synonymum bídy a hladu. Nikdy by ji nenapadlo natočit mi sklenici vody z vodovodu, ta byla podle ní dobrá leda pro zvířata. Období, kdy nám voda stála tak akorát za to, abychom se v ní umyli, se přelilo do éry, kdy jsme vodu vzali na milost i jako nápoj, ovšem jen v podobě zabalené do lahví. Protože jen kupované mohlo být dobré. PET láhve pak vystřídala doba kohoutková, to když nám došlo, že platíme za něco, co nám doma „skoro zadarmo“ teče z kohoutku, a že zamořujeme planetu plastem.

Módy a trendy

I voda a její konzumace podléhají módám a trendům. Zatímco jedni doporučují, že bychom měli vypít alespoň dva litry vody denně, jiní oponují, že jde jen o marketingový nástroj lobby výrobců balených vod. A najde se i pár lékařů, kteří tuhle tezi potvrdí. Dokonce varují před závislostí, jež může na pití vody vzniknout. Nicméně ve špitále se objeví spíš člověk dehydratovaný než ten, který to s pitím vody přehnal. Takže se maximálně shodneme na tom, že pít vodu bychom měli, už proto, že tvoří 70 % naší fyzické existence. Kolik jí máme vypít, už je otázkou zdravého rozumu.

Kromě něj vstupují do hry i ekonomické úvahy, respektive ty určují, jakou vodu bychom chtěli/měli pít. Doma si o tom rozhodujeme sami, v restauraci si můžeme vybrat jen z toho, co nám nabídnou. Kohoutkovou vodu nám přinesou už ve třetině restaurací a kaváren, někde dobrovolně, jinde musíme na číšníka udělat psí oči. Často za ni zaplatíme, většinou symbolicky, ale třeba i v řádu desetikorun. Představa, že voda z vodovodu je zdarma, je naivní. Redaktoři v České televizi spočítali, že litr kohoutkové vyjde restauratéra na osm korun, zahrnuli cenu vody, práci obsluhy a mytí karaf v myčce. Zapomněli na pořizovací cenu takové karafy. Na to ale myslel dodavatel vody do vodovodního řadu, ten největší u nás nabízí karafy těm restauracím, jež se zapojí do projektu kohoutkova.cz. Je to sympatické, ale nikoli nezištné.

Vody pro gurmány a estéty

Cenu kohoutkové zvyšuje také osvěžení citrusy nebo bylinami, ideální cestou, jak vytěžit z kohoutkové co nejvíce, jsou pak domácí limonády. Jejich kvalita je velmi různorodá, od lahodných až po nechutné cukernaté roztoky, každopádně se k jejich výrobě používá kohoutková voda, kterou lze takhle regulérně zpeněžit. Výrobcům balených vod pak zůstane akorát „IČO pro pláč“. Nebo najdou cestu, jak restauratéry a jejich zákazníky přesvědčit, aby jejich vodu chtěli. Třeba minerální voda Evian už šestou sezónu dodává na trh limitovanou edici skleněných lahví výtvarně pojednaných předními oděvními návrháři. Po Jeanu-Paulu Gaultierovi nebo Diane von Furstenbergové přišel na řadu Elie Saab. Jeho láhev s krajkovým ornamentem je jednoduše krásná. A uvnitř máte vodu, na jejíž kvalitu se Francouzi spoléhají už od konce 18. století.

Francouzi v tom vůbec umějí chodit. Za přirozeně perlivou minerální vodu Badoit se zase postavili šéfkuchaři a pasovali ji na ideální doprovod ke gurmetskému zážitku. Voda z městečka Saint-Galmier jihozápadně od Lyonu podle nich ideálně vyladí, vyčistí a připraví chuťové pohárky na vybrané pokrmy. „Minerální voda Badoit podporuje chuť k jídlu, pomáhá trávení a pozvedává ducha,“ konstatoval již v 18. století dvorní lékař Ludvíka XVI., Richard Marin de Laparde. Já dodávám, že je perlivá přesně tak akorát, aby to při jídle nezpůsobovalo problémy, ale podpořilo apetyt.

Neexistuje jediná správná voda, každý si musí najít tu, jež mu nejvíc vyhovuje. Podstatné však je, že už si můžeme vybrat. Ať už jsme ekologové, estéti, gurmeti, nebo máme jednoduše žízeň.

Na závěr opět dobrá rada místo receptu: Pokud hodláte strávit večer ve společnosti láhve dobrého vína, nalijte si k němu karafu vody a do ní dejte pár plátků okurky, voda s okurkou příjemně neutralizuje kyselost a dá vyniknout chuti vína.