Povinné prohlídky před nástupem do práce jsou mnohdy zbytečné

Povinné prohlídky před nástupem do práce jsou mnohdy zbytečné Zdroj: Ilustrační foto

Povinné lékařské prohlídky před vstupem do každého zaměstnání jsou nesmysl. Zrušme je!

Nedávno mi říkal kamarád advokát – To je ukázka našeho zdravotnictví. Skupina nejlepších lékařů důkladně prohlédne Miloše Zemana a prohlásí: Je to zdravý člověk, v kvalitní kondici. Jaký pak mají význam třeba povinné prohlídky na řidičák, do nového pracovního poměru či na střelecký průkaz u obvoďaček?

Práce je nepochybně důležitou součástí života každého alespoň trochu normálního „přizpůsobivého“ člověka. Mám jako liberální komentátor silnou výhradu, že před každým uzavřením pracovní smlouvy, a to i včetně smlouvy na dobu určitou, musí úplně každý nový zaměstnanec povinně absolvovat vstupní lékařskou prohlídku. Nota bene ta není samozřejmě zadarmo – obvykle stojí mezi 200–500 Kč.

Věc zbytečně zatěžuje lékaře, nové zaměstnance, dále pak ostatní (většinou opravdu nemocné či zraněné) pacienty, kteří musí déle čekat, než je lékař přijme v důsledku vyřizování zmíněných vstupních potvrzení, a samozřejmě zaměstnavatele, které věc zbytečně zatěžuje jak administrativně, tak i finančně.

Specifické profese

Dodejme, že osoba, která se nepodrobí vstupní lékařské prohlídce, se považuje dle zákona za zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce.

Chápu, že je taková prohlídka nutná při určitých nebezpečnějších povoláních či fyzicky namáhavějších pracích (jako je např. pyrotechnik, svářeč, geolog, horník, zedník, řidič autobusu či kupříkladu policistka), ale pro pět ran do razítka, proč ho autoritativně byrokraticky chtít pokaždé i u lidí, kteří nikterak nebezpečné zaměstnání nevykonávají?

Cui bono?

Při dnešním nedostatku pracovníků je opravdový provozní problém, že nemůžete přijmout člověka do práce, která není nijak ze své povahy zdravotně riskantní, jelikož si dotyčný nováček nemohl přinést lékařské potvrzení – např. jeho lékař má dovolenou či je také nemocen. A zastupující lékař provádí pouze neodkladné úkony, kam vydání vstupního potvrzení nespadá. Je taky do značné míry „padlé na hlavu“ (jak se říká u nás na Moravě), že člověk musí zmíněné potvrzení opakovaně nosit, třeba každého půl roku, když mění zaměstnání.

Jak známo, nyní je zaměstnanec skoro pán, může jít za lepším, každého třeba půl nebo tři čtvrtě roku. Jak známo, zaměstnavatelé dnes přetahují šikovnější lidi o sto šest.

Satirik by možná podotkl, že zmíněná povinnost vstupní prohlídky odfiltruje alespoň méně schopné budoucí zaměstnance – neumíš si zajistit potvrzení od lékaře, budeš asi nemehlo, dobře že to vyšlo již nyní najevo. Ale tohle vysvětlení je asi pro zaměstnavatele slabá náplast.

Povinná prohlídka – je tomu tak odjakživa?

Nebylo tomu tak vždy. Do dubna roku 2013 byla povinnost zajištění vstupní lékařské prohlídky stanovena na základě tehdejší směrnice ministerstva zdravotnictví pouze u vybraných skupin osob. Tedy ne u každého nové zaměstnance, jako je tomu dneska.

Od 1. 4. 2013 však nabyl účinnosti zákon o specifických zdravotních službách, jenž ve své moudrosti stanovil, že je zaměstnavatel povinen zajistit vstupní lékařskou prohlídku vždy (!) před uzavřením pracovního poměru. Tedy v nadsázce řečeno – i pro každou kancelářskou krysu. Tím se samozřejmě nechci nijak dotknout tisíců, či spíše desetitisíců lidí, kteří pracují v kancelářích (či různých open-spacech), ale důrazně pléduji za zrušení této zbytečné byrokratické povinnosti, která reálně stejně zdraví ochrání asi málokomu.

Námětem na nový další komentář by patrně bylo, jak tyto vstupní lékařské prohlídky vlastně reálně probíhají.

autor právník a publicista