Daňová svoboda

Daňová svoboda Zdroj: Marek Douša

Kde je stát, objeví se problém. Kde je problém, objeví se politik. A pak už jde jen o vaši peněženku

Na sociálních sítích se objevila výzva Jakuba Pitrona, jednoho z iniciátorů tzv. Kroměřížské výzvy (m. j. vzývající „hodnoty svobody a demokracie“, jakkoliv jde o protipóly, neboť čím víc demokracie, tím méně svobody), abychom pomohli suchem strádající Africe se zabezpečením dostatku sladké vody. Jinak imigranti, stěhování národů, apokalypsa. Na můj upřesňující dotaz sdělil, že „volá po evropském řešení problému“.

V poslední době jako by se roztrhl pytel s těmi, co cítí, že zrovna jejich „problém“ by se měl vyřešit z peněz, které stát vezme daňovým poplatníkům. Množí se snad rychleji nežli bakterie v ideálních podmínkách Petriho misky. A každý z těch dobrosejů velmi přesně ví, na co by se měly použít peníze ostatních.

Frédéric Bastiat, francouzský ekonom, politik a spisovatel, žijící v první polovině 19. století, je znám konstatováním, že (volně přeloženo): „Stát je jen velká fikce, prostřednictvím které se každý snaží žít na úkor ostatních.“ Snad nic nepopisuje „náplň práce“ dnešního státu lépe. Soupeření o to, kdo zákazníkům dodá lepší službu či výrobek, nahradilo soupeření o peníze státu.

Logicky. Nemusíte makat. Nemusíte se snažit přesvědčit tisíce či miliony lidí, aby zaplatili za váš výrobek či službu. Stačí vytrvale opakovat silná slova. Solidarita! Rovnoprávnost! Ochrana menšin! Pomoc potřebným! Pokud jste dostatečně zarputilí, všimnou si vás média. Hle, dobrák, co vidí Problém. Problém!!! Nač informovat o tom, že nějaký Franta Novák dnes makal o trochu víc a zajistil, aby dodávka zboží odešla na čas? Proč informovat o tom, že zdravotní sestra Věra Vomáčková se dnes na pacienty v nemocnici usmívala, i když ji celý den bolela hlava? Nuda! Máme zde Problém!

Problém a Politik

Kde je Problém, tam se objeví Politik. Přece nepohrdne příležitostí Problém vyřešit… Slíbí energický postup. Vyřešíme Problém! Jsme přece civilizovaní lidé! Zdroje jsou! Následně se objeví Úředník. Svědomitě se chopí řešení Problému… A už to jede. Média popisují podrobnosti Problému. Přizvou Experta. Politik požaduje víc peněz z rozpočtu. Úředník píše strategie, opatření, zprávy, připravuje vyhlášku či návrh zákona či směrnice…

Jsem optimista. Věřím, že se časem objeví někdo, kdo dobroseje, média, snaživé politiky i zbytečné úředníky pošle do pihele tmavého. Protože konání dobra musí být vždy dobrovolné. Vždy v limitech obsahu peněženky (zůstatku na účtu) dárce.

Konání dobra za cizí peníze (vybírané násilím) není nic, co bychom měli oceňovat. Až pan Pitron uspořádá dobrovolnou sbírku na smysluplný konkrétní projekt, rád přispěju. Nebude to poprvé. Věřím, že jste na tom stejně.

autor je zakladatel libertarianskyinstitut.cz