Londýn očima bezdomovců.

Londýn očima bezdomovců. Zdroj: Café Art Londýn

Londýn očima bezdomovců.
Londýn očima bezdomovců.
Londýn očima bezdomovců.
Londýn očima bezdomovců.
Londýn očima bezdomovců.
15
Fotogalerie

100 jednorázových fotoaparátů, 5 dnů: Londýn očima bezdomovců

Britská nezisková organizace Café Art od roku 2013 každoročně pořádá fotografickou soutěž, jíž se účastní londýnští bezdomovci. Těm je v červenci na pět dnů rozdán jednorázový fotoaparát. Lidé bez domova mají za úkol zachytit britské hlavní město tak, jak jej vidí oni. Po vyvolání jsou tisíce fotografií prohlédnuty a vyhodnoceny odbornou porotou, která poté vybere nejlepších 20.

Každý rok pak vzniká kalendář, kde jsou vítězné fotky využity. Výtěžek z jeho prodeje putuje na další rozvoj aktivit, zaměřených na aktivní pomoc bezdomovcům. Novopečení umělci se díky organizaci setkávají s širší veřejností na debatách, kde hovoří o svých zkušenostech s životem na ulici. Café Art se tak snaží odhalit osudy lidí, ocitnuvších se na sociálním dně. Mnohým z bezdomovců se díky fotografickému projektu obrátil život naruby.

V roce 2014 David Tovey svou šanci změnit si život téměř promeškal. Ačkoliv si fotoaparát z důvodu nízkého sebevědomí vyzvedl jako jeden z posledních, „jeho Londýn“ zaujal před třemi lety porotu nejvíce. Dvě z dvaceti vítězných fotografií byly Davidovy a lidem se jeho snímky líbily natolik, že jeden z nich dokonce zvolili na titulní stranu kalendáře. Dnes pomáhá David bezdomovcům postavit se znovu na nohy sám.

Café Art organizuje vystavování a prodej uměleckých děl bezdomovců nejen v Londýně. Spolu s Berlínem, Melbourne a New Yorkem se prostřednictvím vyměňování děl snaží upozornit na to, že bezdomovectví je problém globální. V současné době sbírá Café Art prostředky na vytištění kalendáře na rok 2018. Projekt lze podpořit na Kickstarteru.

Fotografie ze starších ročníků si prohlédněte zde >>>