Fletche nutili mýt nádobí v restauraci už od jeho 7 let. Často utíkal, a tak ho dědeček bil a svazoval mu ruce za zády pomocí ocelových kabelů. Když mu bylo 10, museli mu amputovat 4 prsty, aby mu vůbec zachránili ruce.

Fletche nutili mýt nádobí v restauraci už od jeho 7 let. Často utíkal, a tak ho dědeček bil a svazoval mu ruce za zády pomocí ocelových kabelů. Když mu bylo 10, museli mu amputovat 4 prsty, aby mu vůbec zachránili ruce. Zdroj: Ana Palacios

Noir byl ve vesnici obviněn z čarodějnictví. Rodina ho vinila ze smrti matky a bratra a v ohavném rituálu ho přinutila pít zvířecí krev. Když ho jednou zmlátili do bezvědomí, sousedé zavolali policii. Tak se dostal do centra, kde nyní žije.
Grenat po boku matky naslouchá představeným vesnice. Měl štěstí, jako jednoho z málo ho jeho rodina skutečně chtěla.
Grenat a jeho první den zpět doma. Všichni ve vesnici věděli, že byl prodán, a tak je jeho návrat velkou událostí.
Call centrum Allo 1011 vyřídilo v loňském roce přes 40 tisíc telefonátů. Řeší psychické i fyzické týrání, domluvené sňatky, obchod s lidmi a obviňování dětí z čarodějnictví.
Rouge našli nahého a vyhladovělého. Je synem Číňana, který se o něj nikdy nemínil starat. Jeho matka zemřela, když mu byl jen rok.
30
Fotogalerie

Návrat dětských otroků: Co se s nimi stane poté, co utečou ze zajetí?

Na západním pobřeží Afriky není prodávání potomků vlastními rodiči ničím neobvyklým. Stačí příslib lepšího života a v přepočtu zhruba 750 korun. Na děti ale žádná světlá budoucnost nečeká, právě naopak. V otroctví pracují od úsvitu do soumraku bez nároku na mzdu, přestávky a často i jídlo. Kromě fyzického týrání zažívají i to psychické, které často pokračuje ještě dlouho poté, co se těm šťastnějším podaří utéct.

Návrat k původním rodinám je totiž velmi složitý. Často se stává, že příbuzní odmítají dítě přijmout. Příkladem může být příběh osmiletého Justina, jenž byl matkou prodán místnímu ševci. U něj otročil několik měsíců, než ukradl trochu peněz. Švec ho vyhodil na ulici a rodina ho odmítla pustit domů. Policie ho nakonec odvezla do centra pro mladistvé, kde se snaží jeho rodině domluvit.

Video placeholde
VIDEO: Šokující záběry dětských horníků v afrických dolech • YouTube.com

Pro Justinovu budoucnost i budoucnost dalších dětských otroků je velmi důležitý UNICEF, který v Togu a Beninu, odkud Justin pochází, spolupracuje s mnoha vládními i nevládními organizacemi. Společnými silami se snaží předcházet obchodování s dětmi a rovněž řešit osudy těch, které amorální byznys již zasáhl. Dětem poskytují lékařskou péči, přístup k psychologům a hlavně ke vzdělání.

Jen v Togu a Beninu se jim podařilo úspěšně začlenit zpět do společnosti přes 1500 dětí. Jak takový proces vypadá, si můžete prohlédnout v naší galerii.