Sídliště Hornoměcholupská.

Sídliště Hornoměcholupská. Zdroj: jan vavra

Bolevecká před výstavbou
Trigema Horní Měcholupy, Bolevecká
Bolevecká
Bolevecká
Bolevecká
50
Fotogalerie

Realitní boom nenávratně mění okraje Prahy. Prohlédněte si, jak se zahušťují sídliště

Deset minut na metro, kousek od lesoparku a Hostivařské přehrady. Podobnými slovy lákají developeři ke koupi bytů v pražských Horních Měcholupech, kde v současnosti probíhá masivní výstavba. Nové bytové domy vyrůstají přímo u starších paneláků, které  formovaly ráz oblasti na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Podívejte se v naší fotogalerii na další růst sídliště.

V Horních Měcholupech v posledních letech stavějí prakticky všechny významné developerské firmy. Reality nabízí Ekospol, Central Group, Finep či Trigema.

Poslední jmenovaná firma se dokonce chlubí, že na místě někdejší teplárny vybuduje "chytré bydlení." V současnosti v lokalitě probíhají stavební práce za využití věžového jeřábu. Ostatní společnosti zastavují volné parcely i za cenu rozrůstání sídliště dále do krajiny.

Praxi, kdy stavebním boomem procházejí okrajové části města, zatímco v jeho centru zůstávají volné parcely, kritizuje například developer Radim Passer či pražský zastupitel a předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Podle něj tento způsob rozvoje přináší městu zvýšené náklady na dobudování patřičné dopravní infrastruktury a občanské vybavenosti.

Zájem o byty je kvůli levným hypotékám a dobré ekonomické situaci enormní, v Praze by letos měli developeři prodat meziročně o pět procent více bytů, celkem kolem 6500.