Štábní velení

Štábní velení Zdroj: Gustav Brož:

Prapor na pochodu z Carbonare u Koncertu
Jízdní vojsko
Fesselbalon v Brongelówca
Očkování civilistů proti choleře
Ruští zajatci v ležení
8
Fotogalerie

Dnes uplynulo sto let ode dne, kdy začala 1. světová válka. Fotili ji reportéři v uniformách C. a K. armády

Právě přes sto lety, 28. července 1914, vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku a rozhořela se první světová. Jak ji viděli její přímí účastníci?

Tři rakousko-uherští vojáci s fotoaparáty, Češi Gustav Brož, Jan Myšička a Jenda Rajman, zdokumentovali naši minulost a fotograf-kurátor Jaroslav Kučera poskytl jejich časem i mechanicky poškozeným negativům a snímkům-pohlednicím náležitou péči, takže po nedávných úspěšných výstavách „Pěšky 1. světovou válkou – Objektivem neznámého vojína“ (2009, Pražský hrad) a „Fotografové války 1914–1918“ (2011, tamtéž) připravil spolu s Českými centry ještě jednu. Ze čtyř stovek stařičkých snímků, které na frontě pořídili přímí aktéři bojů, vybrali pro expozici Fotografové války rovných třicet.

„Brože mi přinesli v igelitkách,“ vzpomíná dnes Jaroslav Kučera na své první setkání se souborem sedmi set filmových i skleněných negativů, „a dvanáct kilogramů negativů Jana Myšičky skladoval jeden pan učitel v bedýnce na chalupě.“ Fotograf považuje za malý zázrak, že se po tolika desetiletích našlo tak rozsáhlé a tak zachovalé dílo tří výborných dokumentaristů, jejichž jména i osudy navíc nezůstaly navždy skryty. Všichni tři vystavovaní předchůdci dnešních válečných reportérů se fotografii věnovali jen zájmově a příležitostně: Jenda Rajman sloužil jako úředník ve špitále na italské frontě a po válce se stal knihařem se skvělou pověstí, Jan Myšička byl po uzavření míru poslán jako kantor na Slovensko a po návratu do Prahy překládal pro Ústřední geologický ústav z dvanácti jazyků, zatímco Gustav Brož byl vojákem z povolání a zapojil se posléze i do protinacistického odboje. Jejich úžasné snímky, i když černobílé, dávají válce všechny barvy a ukazují její syrovost, akčnost i všednodennost. Díky nim člověk lépe pochopí Haškova Švejka i romány našich legionářských spisovatelů.

 

Putovní výstava Fotografové války bude pro návštěvníky Českého centra Praha v Rytířské ulici k vidění až do 8. srpna 2014. Poté zamíří do Českých center v Londýně, Miláně i jinde. O dalších akcích Českých center souvisejících s výročím války vizte více na http://www.czechcentres.cz/novinky/ceska-centra-fotografove-valky/.