marihuana

marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Přišel čas zlegalizovat marihuanu? MUDr. Tomáš Zábranský odpovídal na vaše otázky v on-line chatu

Marihuana má nezpochybnitelné léčivé účinky. Proč tedy není zlegalizována pro léčebné účely? Autoři a signatáři petice zveřejněné na webu lecebnekonopi.cz usilují právě o to. MUDr. Tomáš Zábranský z Centra adiktologie při 1. lékařské fakultě UK se v pondělí připojil k on-line chatu na webu Reflex.cz a odpovídal zde na otázky na téma legalizace konopí k léčbě.

Čeští pacienti, kteří trpí roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou nemocí, šedým zákalem, epilepsií a dalšími chorobami, na něž léčba konopím prokazatelně zabírá, mají v současnou chvíli smůlu. Na rozdíl od pacientů ve Švýcarsku, v Kanadě, v Itálii, v Nizozemí nebo ve Španělsku jsou odkázáni buďto pouze na farmaceutický průmysl, nebo se dostávají do křížku se zákonem. Autoři petice, která nyní nabírá signatáře na adrese http://www.lecebnekonopi.cz/, tento stav označují přímo za narušení ústavních práv občanů České republiky i za porušení mezinárodních úmluv o zdravotních a sociálních právech.

 

V pondělí ve 14:00 se k chatu na Reflex.cz připojil MUDr. Tomáš Zábranský, vedoucí pro vědu a výzkum Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN UK, který pracuje také jako drogový epidemiolog pro OSN a EU, jemuž zde bylo možné už před začátkem chatu zasílat dotazy na problematiku legalizace konopí. Jaké má marihuana výhody před léčbou, která je na zmíněné nemoci uplatňována dnes? Jaká má naopak rizika – a jsou srovnatelná s vedlejšími účinky léčby farmaceutiky? A proč se vlastně ve světě již zaváděné léčbě konopím česká vláda tak brání?