Sopka – velká neznámá klimatických i ekonomických propočtů

Sopka – velká neznámá klimatických i ekonomických propočtů Zdroj: Profimedia.cz

Mrak, který uzavřel kontinent s tornádem v zádech

Události posledních dnů nejsou nijak příznivé. Ale říká se, že každá šlamastyka má i tu svou světlou stránku. Platí to i pro tornádo v Missouri či vulkánu na Islandu?

I když si obrovské tornádo v americkém městě Joplin zatím vyžádalo téměř 90 obětí, vystupují na povrch i zprávy s takzvaným happy endem. Když posloucháte výpovědi lidí, kteří onu katastrofu zázračně přežili, přestáváte se postiženým divit, že mají na dolarech napsáno: In God we trust (věříme v Boha).

 

Například Aggie Albertová, 84letá stařenka, která byla doma se svými vnoučaty, se zrovna ohýbala k troubě aby zkontrolovala pečeni, když rázem kuchyní proletěla lampa pouličního osvětlení. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Ukryli se ihned ve sklepě. Jejich sousedi mohou také hovořit o božím zázraku. Když vylezli ze sklepa, zjistili, že dům nad jejich hlavami je celý fuč. Zkrátka ho vcuclo tornádo se vším všudy.

 

 

Sílu tornáda jasně dokazuje oznámení muže, který žije o 70 kilometrů dál a na dvůr mu dopadly kusy rentgenového zařízení z joplinské Nemocnice svatého Jana.

 

Mezitím, daleko od Missouri, se na Islandu probrala sopka Grímsvötn, která nelítostně chrlí k nebesům vulkanický prach. Tím kazí kšefty všemožným aerolinkám a ohrožuje životy těch, kteří se pohybují v letové zóně. Ne nadarmo si mrak vysloužil přezdívku „Mrak, jenž odřízl kontinent od zbytku světa“. Jediný, kdo z této sopky nějak těží, je překvapivě samotný Island – z tichého ostrova se stal atrakcí pro lidi, kteří si chtějí prohlédnout tu lávu chrlící bestii zblízka.

 

 

Jaký by to byl ale pešek, kdybych se na dovolené v Missouri rozhodl, že už mám všech tornád dost a balím to směr Evropa. Třeba takový Island zní exoticky. Televize mi nefunguje – vzalo mi ji tornádo…jsem odříznut od světa, kolem samá apokalypsa. Nic mě tu nedrží a jsem celý natěšený, až si odpočinu na Islandu. Ale každá tragédie má i tu světlou stránku. Chce to jen čas, sílu ji hledat a najít.