Co to bylo za kšeft, prodat za 300 tisíc Robertu Sýkorovi akcie, které měly nakonec více než stamiliónovou hodnotu? Byly zhodnoceny celkem 500krát!

Co to bylo za kšeft, prodat za 300 tisíc Robertu Sýkorovi akcie, které měly nakonec více než stamiliónovou hodnotu? Byly zhodnoceny celkem 500krát! Zdroj: Isifa.com

Vyhrožovali mi a vykradli mě, tvrdí Grossova údajná věřitelka

Historie smlouvy o půjčce na třicet miliónů, kterou spolu údajně sepsali 30. listopadu 2004 věřitelka Lenka Garbová a dlužník – předseda vlády — Stanislav Gross, je spletitá a nejasná. Reflex má její kopii k dispozici.

 

Reflex zaznamenal pouze verzi věřitelky, jež tvrdí, že se na ni premiér Gross se žádostí o půjčku sám obrátil. „ Pohybovala jsem se v té době na severní Moravě jako správkyně konkursních podstat a měla styky s komunálními politiky. Znala jsem například Miroslava Grégra (bývalého českého politika, poslance Parlamentu ČR za ČSSD, místopředsedu vlády Miloše Zemana a ministra průmyslu a obchodu v letech 1998 až 2002, pozn. aut.) a už si nepamatuji, který z nich mě s panem Grossem zkontaktoval. Sešli jsme se a já dostala nabídku na investici a její zhodnocení. A proto jsem mu půjčila,“ uvedla pro Reflex Lenka Garbová.

 

 

Garbová měla v té době za sebou nákup a prodej jachet a loděnic v Polsku a v Rusku. Koncem devadesátých let také pracovala pro Vladimíra Železného v jeho soukromých firmách. „Smlouvu přinesl sepsanou pan Gross, na místě jsme ji oba podepsali, s předstihem jsem ji dostala v mailu. Pak byl problém donutit ho, aby ji podepsal. Podepisovali jsme ji asi 6. nebo 8. prosince, přesně si už nepamatuji. Byla s datem 30. 11. 2004 z toho důvodu, že ten den proběhla první směnka, předání peněz,“ uvedla podrobnosti údajně Garbová na policii.

 

Smlouva o půjčceSmlouva o půjčce|archiv Reflexu

 

V kopii smlouvy, již máme k dispozici, se v paragrafu dvě píše:

Věřitel půjčuje dlužníkovi dluh dlužníka do maximální výše 30 000 000 Kč (slovy: třicet miliónů korun českých). Dluh dlužníka předá věřitel v hotovosti do rukou dlužníka. Dluh dlužníka bude dle této smlouvy poskytován průběžně, ale vždy jen do maximální výše 30 000 000 Kč.

 

„Byla jsem solventní, moje peníze nepocházely z protizákonné činnosti,“ odpověděla Garbová Reflexu na otázku, kde vzala tolik peněz, aby je mohla Stanislavu Grossovi půjčit.

 

 

V následujícím, sedmém paragrafu zmíněné smlouvy se pak Gross zavazuje částku vrátit „nejpozději do 31. prosince 2008. Dlužník je oprávněn vrátit dluh dlužníka před uplynutím lhůty.“

 

„I před 31. 11. 2008 jsem kontaktovala pana Grosse ve věci vrácení peněz, on mi odpovídal e-mailem, že nemá, že musím ještě počkat nebo že peníze ještě točí a že budou později. V době, kdy jsem peníze vymáhala, mi bylo vyhrožováno, byla jsem zastrašována a bylo mi jasně naznačeno, že není tady vůbec úmysl peníze vrátit. Zůstala jsem bez prostředků, investice se mi nevrátila. Bylo mi vyhrožováno a dvakrát jsem byla vykradena, tak se domnívám, že důvod návštěv v mém bytě souvisí s hledáním směnek a dalších nepřímých důkazů. Jeden z důvodů, proč jsem to chtěla postoupit, je ten, že mám strach, a druhý, že potřebuji, aby částka byla vymožena,“ píše se v policejním záznamu.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czLenka Garbová postoupila svou pohledávku na Stanislava Grosse letos v létě. Tím, kdo ji získal a následně podal žalobu u civilního soudu, je Garbové známá Lenka Skřivánková. Soudní řízení bylo zahájeno 17. září a podle včerejších informací Lenky Skřivánkové, kterou Reflex telefonicky zastihl, byla žaloba v těchto dnech stažena a originály smlouvy i směnek předány k šetření policie. Stanislav Gross dluh popírá, tvrdí, že Garbovou ani Skřivánkovou nezná a v září podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro „padělání směnky“. Vyšetřování pražské hospodářské kriminálky Policie ČR je podle policejních zdrojů v počátcích.

 

Verze, která je výše popsaná, pochází z tvrzení Lenky Garbové pro Reflex. Zda je pravdivá, v tuto chvíli nevíme.

 

Zaujala vás tato kauza? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.