Povodeň na severu Čech, 8. 8. 2010

Povodeň na severu Čech, 8. 8. 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Podle Italů může za české povodně monzun

Bleskové povodně v Česku, Německu, Polsku a Rakousku zaujaly v úterý i jedny z nejvlivnějších italských novin La Repubblicu. A ty přišly s informací, že počasí v evropě začíná ovlivňovat monzun, jaký je známý spíše z Asie.

 

Podle klimatologů florentského Institutu biometeorologie, které La Repubblica cituje, slova, která jsou používána k popisu výjimečných dešťů postihujících Evropu, už dnes k vyjádření toho, co se děje, nestačí. Prý je potřeba do evropského klimatického slovníku zahrnout i výraz "monzun".

 

Globální oteplování vede podle La Repubbliky k oteplování a objemu mas teplého vzduchu pocházejícího ze Sahary. Na západní frontě se tento vzduch střetává se studenými a vlhkými atlantickými proudy, což vede ke vzniku přívalových dešťů, které se například právě v minulých dnech prohnaly Střední Evropou. Jejich srážkovost je však oproti normě dvakrát větší. Na východní frontě se tyto masy totiž nepotkají se žádnými překážkami. Formují se tak prý i vlny tepla a požáry, jako například v Rusku. "Jde o stále rychleji narůstající energii, protože skleníkové plyny uchovávají teplo a v případě absence protiopatření se tento jev jen urychluje," píše římský deník jako vysvětlení posledních záplav ve Střední Evropě.'


Zdroj: www.presseurop.eu/cs