Zprávy

Zpět na článek

Podle Italů může za české povodně monzun

8 komentářů

radovanec
16. srpna 2010 • 09:56
K tomu, co tvrdí ti Italové: Je to docela logické a myslím, že i průkazné! Masy horkého, původně suchého vzduchu ze Sahary proudí přes Středozemní moře, zvyšují jeho již tak vysoký výpar, "obohacují" se vodními parami a transportují je nad nás - nad střední Evropu, kde se vyprší! Alpy pro ně zřejmě nejsou žádnou překážkou (navíc, jak je možno vidět skoro každý den na meteorologické mapě v televizních předpovědích počasí, dostávají se sem většinou jakýmsi obloukem přes Itálii, Balkán a Panonii - tedy východně od Alp). Pro ten asijský monzun nebyly zřejmě letos poprvé v historii překážkou ani 2x tak vysoké Himaláje, které dosud chránily pouštní středoasijský Ladakh před masami vlhkého vzduchu, které léto co léto "oblažují Indii, Pákistán a Bangladeš.
radovanec
16. srpna 2010 • 10:00
"...na čele s Pretlem, Honsovou a dalšími", měl znít titulek, který se nevešel.
radovanec
15. srpna 2010 • 22:39
Poněvadž jsem jako emigrant v 70. a 80. letech hodně cestoval, můžu s nejlepším svědomím tvrdit, že tohleto, co tu poslední dobu vždy v létě celé týdny máme, je typický monzun! Takový jsem zažil opakovaně v Indii či Pákistánu! Období dešťů, kdy spousty mraků přicházejí týdny a týdny zdaleka odjinud, jsem zažil též v na jihu Mexika a Guatemale - též velmi podobné tomu, co tu máme teď! Musím říct, že mnohem raději mám permanentní erotické dusno než tohle trvalé monzunové dusno, kdy se našinec potí (hlavně na čele a na zádech) jak tažný vůl! Nenávidím tuhle permanentní lázeň ve vlastní šťávě! Přitom musím říct, že na pouštích v na severu Mexika a v Arizoně jsem běžně zažíval teploty k 50°C ve stínu, ale člověk se ani nezapotil!! Byl tam tak suchý vzduch, že se pot hned odpařoval a v lehkém čerstvém vzdoušku se lehce dýchalo. Bylo tam ovšem vytrvalá atmosférická výše. Při této naší monzunové, setrvalé atmosférické níži by člověk zdechl, zbrocen potem, už při 18°C!! Ty hloupoučké manekýnky - rosničky na TV stanicích pořád při předpovědích počasí hlásí jen teploty. Vůbec přitom nehovoří o vlhkosti a tlaku. To jsou přitom ty důležité veličiny - teplota je v podstatě pouze veličinou vedlejší!!! 20°C s dusnem jepro pocit člověka mnohem horší než třeba 40°C při vysokém tlaku a suchém vzduchu. Je to hlavně to trvalé dusno, co ničí naši životní kvalitu!
radovanec
15. srpna 2010 • 20:29
Politici, meteorologové a média rozsévají mezi lidmi průhlednou iluzi, že vinu na záplavách nesou zásahy člověka do krajiny, zanesená koryta řek atp. Člověk sice vinu na současných klimatických katastrofách nese, ale jinak: a sice trvalým "obohacováním ovzduší zplodinami z přebujelé silniční i (hlavně!) letecké dopravy atp. Tyto "skleníkové plyny" způsobují oteplení tím i větší výpar vody z moří, mnohem vyšší obsah vodních par ve vzduchu (viz i trvalé dusno!) a chaos v dosavadních prouděních v atmosféře. Tak došlo i k novému monzunovému proudění ze Středomoří do střední Evropy!! Proudí k nám teď léto co léto ovzduším tolik vody, že žádná opatření na zemi proti těmto účinkům nového období dešťů (euro-monzun!) nepomohou! Ještě totiž nikdy nepadalo u nás tolik vody v tak krátkém čase a tak často jako dnes!! Proto se i ta nejudržovanější, do původního stavu vrácená a nejlépe opečovávaná krajina ocitne stejně i třeba 3 metry pod vodou, tedy doslova "na dně"! Tyto skutečnosti nemohou žádní slovní eskamotéři z účelových důvodů zastřít - že pane Klausi, že pane Pretle , že paní Honsová?
radovanec
15. srpna 2010 • 19:19
Tak tedy nad Českou kotlinou vyúsťuje nová monzunová "šlajzna" (dálnice mraků) od Středozemního moře! Kam nás to ten praotec Čech přivedl?!?
radovanec
15. srpna 2010 • 19:22
"...cílovou oblastí monzunu" , měl znít titulek
radovanec
15. srpna 2010 • 11:57
Když to po sobě čtu, tak si říkám, že by si mohl nějaký hnidopich myslet, že tvrdím, že monzun do svých tradičních cílových oblastí Indie, Bangladéše a Pákistánu "přichází od Středozemního moře" Od Středozemního moře přichází samozřejmě jen nový "euro-monzun" a to k nám do střední Evropy. Ten asijský přichází do tradičně postižených oblastí indického subkontinentu samozřejmě od teplých moří v jihovýchodní Asii.
radovanec
15. srpna 2010 • 11:47
Stejně jako do Indie, Číny, Pákistánu či Bangladeše přicházejí k nám nově od Středozemního moře mraky po "šlajzně", které se v případě takto odjakživa postiženého indického subkontinentu, říká "monzunové proudění". Zatímco tak do doby před cca. 10 lety jsme znali pouze občasný vliv Atlantiku (jinak zde spadlo většinou jen to, co se zde i vypařilo), teď jsme léto co léto obětí nikdy nebývalých (v tomto počtu a množství) "tropických" dešťů. Celkové "skleníkové" globální oteplení způsobuje větší výpar z již tak teplých moří a k nám si sem našla cestu právě již zmíněná "šlajzna" od Středozemního moře. Nezabrání těmto mrakům k cestě k nám ani Alpy, stejně jako letos poprvé nezabránily ani dvakrát tak vysoké Himaláje monzunu, aby vnikl až do vyprahlého pouštního, již středoasijského Ladakhu, dosud před protivným dusným monzunovým počasím za nejvyšším pohořím světa, pěkně schovaného. Vládla tam dosud permanentní atmosférická výše, příjemné suché horko a lehký vzdoušek!!!)Sem napište váš vzkaz! Zde si může postmoderní a relativizující (falešně tvrdící, že to tu bylo již vždycky!) mediální meteoroložka Hanychová (pardon, Honsová), tvrdit co chce - na realitě tím nic nezmění! Je hodně mladá, její paměť moc daleko nesahá, avšak rád bych od ní slyšel, proč již u nás neexistuje jiné teplé počasí než dusno (dřív bylo dusno vždy až tak po 3 týdnech pravých, příjemných letních veder, vybouřilo se to a bylo zase příjemně! Dnes je to po bouřce stejně jako v tropech často ještě horší než před ní - ta "prádelna bývá ještě horší! Anebo proč již v létě neexistují žádné jiné deště než ty přívalové - s nebývalým množstvím vody v nebývale krátkém čase. Starý český název "průtrž mračen" již tyto deště nevystihuje. Musejí skutečně naše "rosničky" a klimatologové vystupovat, jako kdyby stáli v žoldu automobilové lobby, letecké dopravy anebo ropného průmyslu? (Vyslovuji tuhle domněnku bez jakékoliv paranoii - jen mi jsou jejich vystoupení divná). My "mírní" jsme se přiřadili ke klima-divočin