Video placeholde
Petr Hruška na besedě Reflexu
Petr Hruška na besedě Reflexu
Petr Hruška na besedě Reflexu
3
Fotogalerie

Básník Hruška v šapitó Reflexu: Básně mi vydělají na rum, věda na chleba

V pátek odpoledne uvítal tradičně přeplněný stan Reflexu na Colours of Ostrava básníka a místního rodáka Petra Hrušku. Hned v úvodu bezmála hodinového rozhovoru publikum literáta odměnilo dvojitým bouřlivým potleskem: to když vysvětloval, proč rezignoval na své členství (a předsednictví) v porotě Státní ceny za literaturu a proč je tato vláda Andreje Babiše, podpíraná pro něj nepřijatelnými komunisty, „škodlivá“ a „odpudivá“. 

Občansky aktivní básník, literární vědec a někdejší vysokoškolský pedagog (přestal učit na Masarykově univerzitě kvůli dobrovolnému ústupu děkana FF MU z požadavků na kvalitu) hovořil o tom, že „každá vláda je pochybná a ve své podstatě nebezpečná, vůči každé vládě lze mít oprávněné výhrady a námitky, neboť lidé jsou nedokonalí, a tedy k vládnutí v pravém slova smyslu nepředurčení“, i o tom, že „se nemůže a nechce podílet na této reprezentaci vlády, třebaže jde o reprezentaci nepatrnou a většinu společnosti nějaká literární cena samozřejmě upřímně nezajímá“.

Zajímala – páně Hruškovu rozhodnutí se i v šapitó Reflexu bouřlivě tleskalo. Stejně pak rezonovaly dva sloupky, které Petr Hruška přečetl; publikum se chechtalo vzpomínce na Ivana Martina Jirouse a popisu jeho interakcí s ostravskými městskými strážníky: „Uniformovaní mladíci dojdou až k nám. Na okamžik strnou, a pak začnou jeden přes druhého ze sebe vyrážet: ,Je tohle možné? Plastic People of the Universe! Ivan Martin Jirous! Mistře! Jste to opravdu Vy?ʻ V příštích minutách se ukáže, že jejich obeznámenost s hudebním undergroundem je lepší než u většiny dnešních vysokoškolských studentů. Oba prosí Magora o podpis.“ 

Více než stohlavé publikum ocenilo i fejetonové povzdechnutí nad dobou, v níž nás od kontemplací o zásadních společenských jevech a událostech (typu ocenění kapely Ortel na Zlatém slavíku 2016) vyrušují telefonistky z centrál mobilních operátorů, které s námi vlastně nechtějí mluvit: Já vás nevytáčím, to vás vytáčí systém!

Dále básník hovořil o své chystané monografii o básníku Ivanu Wernischovi a nové sbírce básní; obě knihy vyjdou snad ještě v tomto roce u brněnského nakladatelství Host.