Čínský národní park Čang-ťia-ťie

Čínský národní park Čang-ťia-ťie Zdroj: Klára Štiplová

Filmovou slávu národního parku připomíná model postavy z filmu Avatar.
K půvabu skalních věží příspívá i to, že jsou často zahaleny mlžným oparem.
Chodníky vedoucí podél skalních věží nejsou nic pro lidi se strachem z výšek.
Atraktivní přírodní mosty jsou dalším lákadlem národního parku Čang-ťia-ťie.
Čínský národní park Čang-ťia-ťie
14
Fotogalerie

Kde se točil Avatar aneb Čínský přírodní park, který po staletí inspiruje umělce

Bizarní, až snové skalní útvary čínského národního parku Čang-ťia-ťie po několik století inspirovaly čínské malíře a básníky. V roce 2009 vytvořily kulisy pro americký sci-fi film Avatar.

Je krátce po dešti a mlha podobající se hedvábnému závoji postupně odhaluje několikasetmetrové pískovcové skály roztodivných tvarů porostlé bujnou subtropickou vegetací. Zvuky kapek dopadajících na listy stromů, zurčícího potůčku, štěbetajících ptáků a cvrkot hmyzu dotvářejí romantickou atmosféru.

Připadám si, jako bych se procházela krajinou snů. Právě vcházím do nitra jednoho z největších a nejproslulejších národních parků v Číně, Čang-ťia-ťie (čín. Zhangjiajie), známého též pod názvem Wu-ling-jüen (čín. Wulingyuan).

Unikátní biotop

Čang-ťia-ťie je unikátní lesopark i geopark zároveň. Centrální část s pitoreskními pískovcovými věžemi o průměrné výšce 400 metrů a mnoha krasovými jeskyněmi, se rozkládá na celkové ploše 264 km2.

Na území celého parku roste přes 500 druhů dřevin, z nichž některé slouží k výrobě dekorativních předmětů, zatímco jiné se využívají v tradiční čínské medicíně. Mezi vzácné dřeviny patří například prehistorická davidie listenová nebo metasekvoj čínská, jež byla až do 50. let 20. století považována za vyhynulou.

Park je bohatý i na živočišné druhy, zejména obratlovce. V potocích a jezírkách spatříte velemloky čínské a v jejich blízkosti luskouny. Nejpočetnější je ovšem populace makaků, na jejichž tlupy návštěvník narazí na mnoha místech. Vzhledem k rozsáhlosti a ohromnému množství zajímavostí je park rozčleněn do několika turistických tras a okruhů, jejichž výchozí body jsou navzájem propojeny kyvadlovou dopravou.

Parkem prochází více než 100 km silnic pro místní ekologické autobusy a přibližně stejnou délku mají pěší vycházkové a turistické trasy. Ke zkrácení cesty jsou ovšem masově využívány tři vyhlídkové lanovky a jeden prosklený výtah. Návštěva parku zabere několik dnů, obvykle dva až čtyři.

U potoka Zlatých důtek

Vyhlídkový okruh po Žlutohnědých útesech společně s procházkou podél potoka Zlatých důtek patří k nejoblíbenějším trasám. Na Žlutohnědé útesy lze buďto vyjet vyhlídkovou lanovkou, nebo podstoupit strmý výstup s panoramatickými výhledy celou cestu vzhůru. I samotná cesta lanovkou, zejména krátce po dešti, kdy se ze subtropického lesa zvolna zvedá mlha a odhalují se špičky útesů, je úchvatná. Útesy také patří k oblíbeným horolezeckým stěnám.

Sci-fikrajina filmu Avatar

Při sledování filmu Avatar pravděpodobně jen málokterého diváka napadlo, že krajina planety Pandora, plná roztodivných krasových útvarů, ve skutečnosti není výplodem fantazie ani pouhým výtvorem počítačové animace. Při toulání Čang-ťia-ťie se vám ale možná některé záběry z filmu jasně vybaví.

Ostatně vyhlídky, ze kterých pocházejí ty nejznámější filmové scény, již také získaly své „avatarské“ názvy. Je klidně možné, že se při pohledu na nekonečné moře pohádkových skal mnohého návštěvníka zmocní spontánní touha se nad tu krásu vznést a proletět se kolem.

Pro ty, kteří se nespokojí s uměle navozenou virtuální realitou, dnes již existuje možnost takový sen uskutečnit, a dokonce hned v několika variantách. Je možné si vybrat, zdali se prolétnete horkovzdušným balonem, vrtulníkem, rogalem, či zvolíte volný pád – bungee jumping.

CELOU REPORTÁŽ SI PŘEČTĚTE NA WEBU LIDÉ A ZEMĚ >>>