Život v Norsku se Evě Michalákové  i jejím dvěma synům kdysi líbil.  Byl to téměř ráj.

Život v Norsku se Evě Michalákové i jejím dvěma synům kdysi líbil. Byl to téměř ráj. Zdroj: Archív Evy Michalákové

Kauza Michaláková: Podle Sobotky bezohlednost, podle Zaorálka nehoráznost, Zeman chce vyhostit velvyslankyni

Čeští politici vesměs velmi ostře odsoudili rozhodnutí norských soudů, které de facto zbavily Evu Michalákovou rodičovských práv ke svým dvěma synům a mladšího už rovnou daly k adopci.

Prezident Miloš Zeman, který patří k velkým kritikům postupu norských úřadů, prohlásil, že vyhoštění norské velvyslankyně v ČR „není úplně špatný nápad“. Jediným řešením je podle prezidentová názoru, který na twitteru prezentoval mluvčí Jiří Ovčáček, Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

S návrhem na vyhoštění norské ambasdorky Siri Ellen Sletnerové přišel europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodnutí norských úřadů označil za bezohledné jak k matce, tak k "biologické rodině jako takové". Podle premiéra je verdikt v rozporu s informacemi, které v minulých měsících norské úřady dávaly české straně.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si pozval na úterý norskou velvyslankyni Siri Ellen Sletnerovou, aby jí tlumočil rozhořčení kvůli případu bratrů Michalákových. Novinářům řekl, že považuje rozhodnutí o odebrání rodičovských práv Michalákovým za nehorázné vzhledem k dřívější dohodě. Norské vládě pošle Černínský palác nótu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě dnes svolá schůzku ministrů, jejichž resortů se dotýká případ bratrů Michalákových. Projednají další možný postup české vlády v této kauze. Sobotka to uvedl v dnešním prohlášení. Pokud se podle něj norské rozhodnutí o zbavení Evy Michalákové rodičovských práv a o adopci mladšího hocha potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy.

"Paní Michaláková nyní musí využít všech možností odvolání v rámci norského právního systému. Česká vláda je připravena jí v tomto pomoci a podpoří ji rovněž, pokud jde o případné podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku," uvedl premiér. Schůzky by se měli účastnit ministři zahraničí a spravedlnosti a ministryně práce.

Za nekorektní označila rozhodnutí norských úřadů překvapivě i ministryně sociálních věcí Michaela Marksová, která se o sporu vyjadřovala vždy zdrženlivě. Podle ní matka musí využít odvolání, do řízení u soudu ve Štrasburku pak může vstoupit i ČR.

Michaláková ČTK sdělila, že se nechce vzdát svých dětí a bude o ně dál bojovat. Proti rozhodnutí norských úřadů se odvolá, vyjadřovat se k němu nechce.