Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Klaus obvinil Západ z piklů na Ukrajině

Václav Klaus pokračuje v sérii svých neskutečných výroků. Už dospěl do dokonalosti, která si nezadá s jazykem někdejších komunistických Televizních novin. Teď se pustil do zlého Západu.

Při úterní debatě o Ukrajině, kterou organizoval Institut Václava Klause a které se zúčastnil exprezident Klaus i ředitel institutu Jiří Weigl a zahraniční hosté, nám objasnil západní spiknutí proti Ukrajině. „Povstání na Majdanu bylo vyvolané, nebyla to žádná revoluce. Ukrajina byla obětí, byla zneužita k vyvolání nové konfrontace mezi východem a západem. Protože to byla křehká a zranitelná země, bylo snadné někam ji postrčit a vyvolat konflikt. Vítr foukal ze Západu,“ řekl Klaus. Ředitel Weigl navázal slovy: „Institut Václava Klause se do diskuse zapojil, protože nás k tomu vyprovokoval mainstream, který se u nás brutálně prosadil a dostal se k nám z USA.“

„Jsme svědky jednostranné propagandy, která není dialogem,“ tvrdí Klaus. „Ty impulsy přišly od některých politiků, některých politických aktivistů, akčních žurnalistů a NGOs… „Kdo z naší země jezdil na Majdan? Já ta jména nemusím říkat, abych nebyl zmiňován, že mluvím o panu Schwarzenbergovi. Byli to aktivisté postmoderního, europeistického, politicky korektního, možná i feministického směru, paní Marksová by tam také určitě chtěla jet,“ jmenoval Klaus, byť údajně jmenovat nechce.

Konflikt na Ukrajině by se podle něj nejlépe řešil, kdyby se obyvatelé východní a západní Ukrajiny mezi sebou domluvili. Jak to zařídit, ale nesdělil.

Putin nic, Putin nevinný

Člověk by nakonec propadl pocitu, ba jistotě, že Krym obsadila Merkelová s Bundeswehrem a ne Putin. Nebo že lidem, co byli nejdříve označováni za civilní domobranu, dodali rakety na sestřelování letadel přímo z Bruselu. Nebo že Putin skutečně, ale skutečně netlačil na to, aby se režim Janukoviče nezřekl asociační dohody s Unií, což bylo příčinou Majdanu a následného řetězce událostí.

Klaus také připomíná klidné rozdělení Československa s tím, že by to mohl být i model pro Ukrajinu. Většina lidí asi nebude Klausovi vyčítat jeho tehdejší pragmatické rozhodnutí stát rozdělit, což vyčistilo vzduch. Výsledkem jsou velmi dobré vztahy. Jenže Klaus uvažuje jakoby v laboratoři, nějaká sociologická představivost mu dost chybí. Předně hranice mezi národnostmi a oběma federálními republikami byly historicky celkem jasné a nebylo se o co přít. Nebyl tu ani spor o zdroje, protože Češi nemohou Slovákům odvézt Tatry a Slováci nám ostravské doly. Žádná ropná pole. Navíc ve skutečnosti nebyl ani žádný národnostní spor. V tomto smyslu dnes zesměšňovaný čechoslovakismus přece jen fungoval. Jsou to dva národy, ale sotva se považují za cizince.

Všude samý banderovec

Klaus ale v podstatě stojí na straně ruské propagandy a přijal její protizápadní tón. Aby ne, když mu Putin udělil Puškinovu cenu. Jeho nechuť k občanské společnosti je nesmírná. Nedovede si připustit, že skutečně značná část krajinské společnosti asociaci s Unií chtěla a Janukovyč je naštval, tak šli protestovat. Sesazen byl parlamentem, který vyšel z voleb a teď má krajina demokraticky zvoleného prezidenta. Při pohledu na Rusko, kde si Putin a Medveděv přehazují funkce podle potřeby, Duma je jen loutková instituce prezidentské moci, media slouží Kremlu a někteří novináři jsou vražděni, si musíme o náklonnosti k této zemi myslet svoje. Že se na obou stranách během konfliktu svezly s vývojem různé extrémní nacionalistické síly, není pochyb. Jen je podivné, kolik se toho na internetu popíše o „banderovcích“ a putinovský fašismus nestojí za zmínku.

Klaus se stal služebníčkem Ruska. Stejně jako třeba bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který se hbitě po opuštění funkce dal do služeb ruského plynu. Klaus jistě ví, proč to dělá. My se také můžeme domýšlet, proč to dělá.