Krugman

Krugman Zdroj: youtube

Jak zachránit svět před ekonomickou krizí? Nositel Nobelovy ceny zná návod. Vymyslíme útok z vesmíru!

Pokud nám hrozí ekonomická krize, tak je to ve skutečnosti krize hodnot. Zhruba to se nám snaží říct ekonom Paul Krugman, když v televizi CNN prohlásil, že by světové ekonomice pomohli "falešní mimozemšťané".

 

Známe to z katastrofických či vědeckofantaszických filmů. Dokonce i za tzv. studené války platilo, že když Zemi hrozil útok zlých mimozemšťanů, lidstvo zapomnělo na své spory. A dokonce i ty největší se zdály být malicherné. On je to starý psychologický trik. Když si neumíme poradit s nějakou krizí, je nejlepším řešením, když se objeví nějaká mnohem větší.
Podle tohoto vzoru navrhuje Paul Krugman, sloupkař New York Times a nositel Nobelovy ceny za ekonomiku, recept na řešení současných problémů. Říká:
"Kdybychom zjistili, že vetřelci z vesmíru plánují útok na Zemi, a museli jsme vyvinout masivní úsilí jako protiakci na hrozbu z vesmíru, a přitom odsunuli na druhé místo problémy jako inflace či deficit, tak by tajle krize byla za 18 měsíců pryč. A kdybychom pak zjistili: ´Jejda, vždyť my asi udělali chybu!, tak bychom na tom byli ještě líp. Existuje epizoda ze seriálu Twilight Zone, ve které vědci předstírají hrozbu z kosmu, aby dosáhli světového míru. Tentokrát ji potřebujeme proto, aby ekonomika dostala finanční stimul."
Podívejte se! (Anebo běžte rovnou zkontrolovat ven, jestli na obloze neuvidíte nějaké ufouny).

Známe to z katastrofických či vědeckofantastických filmů. Dokonce i za tzv. studené války platilo, že když Zemi hrozil útok zlých mimozemšťanů, lidstvo zapomnělo na své spory. A i ty největší se zdály být malicherné.

 

On je to starý psychologický trik. Když si neumíme poradit s nějakou krizí, je nejlepším řešením, když se objeví nějaká mnohem větší.

 

Podle tohoto vzoru navrhuje Paul Krugman, sloupkař New York Times a nositel Nobelovy ceny za ekonomiku, recept na řešení současných problémů. Říká:

 

"Kdybychom zjistili, že vetřelci z vesmíru plánují útok na Zemi, a museli jsme vyvinout masivní úsilí jako protiakci na hrozbu z vesmíru, logicky bychom odsunuli na druhé místo problémy jako inflace či státní schodek. Pak by tato krize byla za 18 měsíců pryč. A kdybychom pak zjistili: ´Jejda, vždyť my asi udělali chybu!´, tak bychom na tom byli ještě líp. Existuje epizoda ze seriálu Twilight Zone, ve které vědci předstírají hrozbu z kosmu, aby dosáhli světového míru. Tentokrát tuto hrozbu potřebujeme proto, aby ekonomika dostala finanční stimul."

 

Podívejte se! (Anebo běžte rovnou zkontrolovat ven, jestli na obloze neuvidíte nějaké ufouny).