Tereza Vandrovcová

Tereza Vandrovcová Zdroj: Archív

1.2. Tereza Vandrovcová: Oběd mi velice chutnal, i když v této restauraci mívám problém, že jelikož má formu samoobslužného bufetu, mám někdy nutkání ochutnat od všeho trochu a nandavat na talíř páté přes deváté :)¨Obsluha byla milá, prostředí harmonické: líbí se mi zejména dřevěné stoly a dekorace, jemné osvětlení a celková architektura daná umístěním restaurace na Starém Městě. S umístěním v centru bohužel souvisí i poněkud vyšší ceny. Celkový dojem: 9. Cena jídla: 84,- Kč.
2.2. - Tereza Vandrovcová: Cizrnová pasta (tzv. hummus) s olivami, cizrnový salát, pizza, mexické fazolky a zeleninová obloha. Rozhodla jsem se znovu zkusit osvědčenou kvalitu Country life, tentokrát však s o něco lepším fotografickým vybavením. Stejně jako včera mi jídlo velice chutnalo. Fazole byly sice mou vlastní vinou studené (věnovala jsem se příliš dlouho focení), ale i tak příjemný gurmánský zážitek. Hummus byl ochucen perfektně skoro jak z arabské restaurace a fazolky byly lehounce pikantní. Pizza měla lahodnou křehkou krustou z rostlinného sýra. Jelikož jsem dnes neměla tak velký hlad, nandala jsem si méně a i cena byla proto příznivější. Obsluha ještě milejší než včera. Zaměstnanci restaurace vypadali velice potěšeně, když jsem jim sdělila, že jejich včerejší výtvor zvítězil v denním hlasování čtenářů Reflexu :) Restaurace Country life, Melantrichova 15, Praha 1 - formou bufetu, cena za váhu. Hodnocení: 9, Cena 75,- Kč.
3.2. – Tereza Vandrovcová: CO: Jarní veganské závitky s nudlemi. KDE: Restaurace Loving Hut, Praha 2, Londýnská 35. JAK (hodnocení): 10. ZA KOLIK: 110 Kč. CELKOVÝ DOJEM: Příjemně křupavé smažené závitky z rýžového papíru plnené zelím, nudlemi, mrkví, tofu a houbami šitake doplněné rýžovými nudlemi, lehce pálivou sladkokyselou Au Lac omáčkou s klíčky a zeleninovou oblohou se zálivkou. Voda zdarma. Obsluha usměvavá a pozorná. Prostředí trochu prostší, ale příjemné. Jelikož to na mě byla trochu moc velká porce, potěšilo zabalení s sebou zdarma. Nemám výhrad a dávám za 10 :)
6.2. – Tereza Vandrovcová: CO: Falafel Tabouleh. KDE: Doma. JAK (hodnocení): 8. ZA KOLIK: 20,- Kč. CELKOVÝ DOJEM: Dnes jsem doma usmažila falafel neboli arabské placičky z cirzny s cous cous salátem, sojovým jogurtem a pikantní harisou. Tento recept již používám dlouho a je mezi mými přáteli velice oblíben. Náklady nebyly vysoké, neboť suroviny na tento recept jsou samy o sobě levné, ale navíc byl cous cous a rajčata nalezena za Tescem (aneb malá ochutnávka freeganství). Dávám hodnocení 8, protože cous cous jsem ve spěchu nenechala dostatečně nabobtnat, ale falafel byl vynikající.
7.2. – Tereza Vandrovcová: CO: Indické menu (rýže, cizrna, brambory, chutney, mungo klíčky, zeleninový a ovocný salát). KDE: Beas Dhaba, Vladislavova 1 (Národní Třída). HODNOCENÍ: 7. ZA KOLIK: 75kč. CELKOVÝ DOJEM: Dnes jsem navštívila indickou vegetariánskou restauraci Beas, kde je jídlo servírováno formou samoobslužného bufetu a nabízí i veganské varianty. Jídlo bylo dobré, i když cizrna mohla být pálivější a brambory tvrdší (-2 body) a moc se mi nelíbil způsob servírování na železných tácech (-1 bod). Voda s plátkem citronu je na každém stole zdarma. Mé prosbě po bílém talíři pro lepší foto efekt nebylo vyhověno (zřejmě nemají), nicméně obsluha byla příjemná.
18
Fotogalerie

Tereza Vandrovcová

Tereza VandrovcováTereza Vandrovcová|ArchívTereza Vandrovcová

Věk: 28

Studium: studentka prezenčně doktorského studia na katedře sociologie Filozofické fakultě UK. Od února stážistka v Centru pro výzkum veřejného mínění

Bydliště: Praha

Jak obědvá: Stravuji se vegansky, tedy bez živočišných produktů (maso, vejce, mléko). Obědvám většinou mimo domov v pražských vegetariánských a veganských restauracích (Radost FX, Loving Hut, Vegan City, Beas Dhaba atd.), italských (pizzerie), mexických, indických či arabských restauracích. Někdy jsem odkázána na nabídku "českých" hospod, jejichž rostlinná nabídka se bohužel často omezuje na hranolky s kečupem a zeleninový salát. Vařím si však i doma (pro sebe a spolubydlící). Domnívám se, že se převážně stravuji zdravě, ale i tak se někdy ve spěchu odbydu vege párkem s hořčicí a chlebem. V poslední době též naše domácnost objevuje kouzlo freeganství.

 

 

Radka HozmanováRadka Hozmanová|ArchívNázor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové
Tereza má svůj jídelníček celkem bohatě vytvářený. Protože nejí maso, doporučuji nezapomenout na kvalitní panenské oleje – sezamový, restovaný sezamový, slunečnicový, příležitostně olivový. Semínka předem orestovaná (jsou stravitelnější, jinak více ochlazují).


Zdrojem bílkovin pro ni je tempeh, seitan, tofu – dochucené šoju nebo tamari, obě organické, neboť mají enzymy (jang) a vyrovnávají jin z tofu a ten je pak stravitelnější. A luštěniny. Dále – doplnit enzymy – pikles, miso polévka. Husté polévky obzvláště v zimě – fazolové, čočkové s kořenovou zeleninou. Pokud chléb, zkuste kváskový – nikoliv chleba ze sítě supermarketů, kde se kupuje chléb z kvasnic. Je to velký rozdíl, jenž ovlivňuje kvalitu krve. Kvásek nepřekyseluje krev.


Hořčici lze také zakoupit kvalitní bio. Dopřejte si i sladké polévky z dýně, sladké dezerty (prvek země) slazené obilnými slady – to je zdroj sladké chuti a polysacharidů, takže nedojde k efektu rychlého vyhoření jako při konzumaci bílého cukru. Doporučuji i bylinné čaje a čaj banču, v zimě na posilnění kukiču.


Kečupu bych se vyhnula, pokud, tak pouze bio.



Monika DivišováMonika Divišová|ArchívNázor výživové poradkyně Moniky Divišové

- Veganská strava patří rozhodně k jednomu ze zdravých způsobů stravování. Bezva, že jste si, Terezo, našla místa, kde se můžete po Praze dobře a vegansky najíst.

- Pozor však na smažená jídla, která jsou ve veganských restauracích docela častou volbou. Přepálené tuky tělo velmi zatěžují.
- Opět nevím, jak vypadají Vaše ostatní jídla. Určitě si jako veganka hlídejte dostatečný přísun správných tuků omega 3 (len, chia, lněný olej…) a také rostlinných bílkovin a čerstvé zeleniny (obzvlášť té tmavě zelené). Skvělá varianta, jak do sebe dostat dostatek výživných „lístečků“, jsou zeleninové smoothie – rozmixovaná listová zelenina s kouskem ovoce a vodou.

- Tereza podle ankety poradců z Wellnessie rozhodně vyhrála a jediná z Gastronautů přežije pár let ve zdraví.