Švýcarské město Kandergrund, jehož součástí je obec Mitholz určená k vystěhování

Švýcarské město Kandergrund, jehož součástí je obec Mitholz určená k vystěhování Zdroj: wikipedia

Celá obec ve Švýcarsku se musí vystěhovat. Kvůli 3 500 tunám staré munice ji čeká desetiletá evakuace

Malá švýcarská vesnice Mitholz čelí nepřijemné realitě. Podle ministerstva obrany je nebezpečí hrozící tamním obyvatelům vyšší, než se původně očekávalo. Může za to podzemní sklad munice z druhé světové války. Místní se proto budou muset rozhodnout, zda vesnici jednou provždy opustit, nebo se po vyčištění do oblasti vrátit.

Časově se jedná o velmi náročný proces. Prvním krokem budou přípravy na hromadné vystěhování, ty nezačnou dříve než v roce 2031. „Podle toho, jak se situace vyvine, by obyvatelé měli očekávat evakuaci trvající přes 10 let,“ uvedlo ministerstvo. Plány by podle úřadů měly zahrnovat také vybudování nové silnice mimo ohroženou oblast a zastavení provozu místních vlakových spojů.

O způsobu a provedení evakuace v těchto dnech probíhá veřejná diskuze. A aby plán prošel, budou ho muset schválit sami obyvatelé. „V obci Mitholz žijí lidé, jejichž kořeny jsou s vesnicí hluboce spjaty,“ popisovala podle BBC Brigitte Rindlisbacher, předsedkyně mitholzské pracovní skupiny. „Bolí mě vidět je v téhle situaci,“ pokračovala. Vystěhování z domovů se přímo týká 170 občanů. Řeší se také otázka odškodnění, protože ceny nemovitostí v regionu od oznámení o hrozícím nebezpečí spadly.

Vesnice Mitholz spadá pod obec Kandergrund, pro některé obyvatele proto připadá v úvahu koupit tam pozemek a přestěhovat se. Jenže kvůli velkému množství rolníků volných pozemků není nazbyt. „Ministerstvo obrany, civilní ochrany a sportu se zavázalo, že zajistí budoucnost ohrožené vesnice,“ komentoval situaci její starosta.

Pro tuhle složitou situaci tedy úřady přišly i s plánem B. Jedná se o možnost kompletního zavalení nebezpečných výbušnin. Místním se takové řešení ale podle projektového manažera Hanspetera Aelliga nelíbí, prý by šlo pouze o toxický dar pro jejich jejich potomky.

Nebezpečí tohoto konkrétního skladu se již jednou projevilo. Dva roky po skončení 2. světové války zde totiž vyletělo do povětří 7000 tun munice, při incidentu zahynulo 9 lidí. V podzemním skladišti se momentálně nachází okolo 3500 tun staré munice, tu ale při předchozím výbuchu zasypal skalní masiv.

Švýcarsko sice ve druhé světové válce nebojovalo, průběžně se ale během ní připravovalo na invazi vojsk třetí říše. Stát povolal do zbraně stovky tisíc mužů a připravil obranný plán. V podstatě se jednalo o systém horských opevnění rozmístěných po celé zemi.