Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Praha chce regulovat služby typu Airbnb. Zmizí z hlavního města krátkodobé pronájmy?

Hlavní město bude dále jednat s vládou o zákonné regulaci platforem pro krátkodobé pronájmy typu Airbnb, chce se také připojit k výzvě Evropské komisi k řešení této otázky. Novinářům to dnes řekla radní Prahy Hana Marvanová (za STAN). Radní dnes zadali Institutu plánování a rozvoje (IPR) úkol do léta připravit strategii konkrétních kroků, kterými bude město v dalších dekádách řešit zdražování a nedostupnost bydlení. Poslanci v poslední době dva návrhy ohledně regulace krátkodobého ubytování zamítli.

I když poslední dva návrhy pražských poslanců Sněmovna zamítla, podle Marvanové je regulace na státní úrovni na dobré cestě. Ministerstvo pro místní rozvoj podle ní ustanovilo skupinu se zástupci Prahy, která se poprvé sejde začátkem února a bude připravovat návrh regulace. "Doufám, že v tomto roce už bude šance napotřetí nějaké zákonné úpravy schválit," řekla radní.

Dodala, že rada dnes schválila připojení k výzvě evropských měst jako Amsterdam, Barcelona, Berlín, Brusel, Mnichov, Paříž a Vídeň k řešení krátkodobého ubytování na evropské úrovni. Připojení Prahy budou ve čtvrtek schvalovat zastupitelé. "Připojení k výzvě by znamenalo zúčastnit se jednání s vedením Evropské komise," řekla Marvanová.

Město také nechá do 30. června připravit strategii pro rozvoj bydlení do roku 2050, která by měla jít do zastupitelstva zřejmě na podzim. "Materiál má udělat celkový pohled, má být napříč odbory magistrátu a městskými organizacemi, protože bydlení je celoměstská otázka," uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). "Bydlení nemá snadné řešení, nečekejte nějaký snadný populistický krok, který všechno vyřeší," řekl.

Podle Marvanové za posledních 15 let vzrostl počet obyvatel Prahy o 150.00 a skoro 11.500 bytů se ve městě využívá ke krátkodobému ubytování. "Tento trend je dramatický, neustále se posiluje a v Praze nejvíce dochází k odklonu od principu sdílené ekonomiky," uvedla. Až 80 procent bytů, které jsou "sdílené", se podle ní na platformách nabízejí celé, tedy bez sdílení ubytování s dlouhodobými obyvateli.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) to pro město znamená problém z hlediska kontroly nad turismem. "Vytváří v podstatě neomezenou ubytovací kapacitu ve městě, která by byla jinak limitovaná počtem zkolaudovaných hotelů," řekl. Dodal, že problémem jsou také prázdné byty, kupované zejména zahraničními majiteli pro investici. Město podle něj nyní neví ani rozsah tohoto problému, což by mělo napravit sčítání lidu v roce 2021. "Data budou umožňovat i to, abychom zjistili, jak velký problém bytů koupených čistě ke spekulaci je," uvedl.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a prudce rostoucími cenami bydlení. Vedení města problém řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, například zastavením privatizací městských bytů či podporou družstevní výstavby. Výrazné zrychlení a zjednodušení povolování staveb slibuje i vláda, a to prostřednictvím připravovaného stavebního zákona, který by měl podle jejích plánů platit od roku 2021. Norma má však řadu kritiků.