Stávka učitelů: Informace o stávce na bráně Základní školy Břeclav Slovácká v Břeclavi (6. 11. 2019)

Stávka učitelů: Informace o stávce na bráně Základní školy Břeclav Slovácká v Břeclavi (6. 11. 2019) Zdroj: ČTK/Šálek Václav

Stávka učitelů: Základní školy Petřiny v Praze (6. 11. 2019)
Stávka učitelů: Koordinátor stávky Josef Sova s informací o stávce před vchodem Základní školy Kollárova v Jihlavě (6. 11. 2019)
Stávka učitelů: Informace o stávce u vchodu ZŠ Kladská v Praze (6. 11. 2019)
Stávka učitelů: Studentka prochází kolem informace o stávce u vchodu Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín (6. 11. 2019)
Stávka učitelů: Fakultní základní škola České mládeže v Ústí nad Labem se 6. listopadu 2019 připojila ke stávce učitelů (6. 11. 2019)
33
Fotogalerie

Stávka učitelů se nevydařila, připojilo se k ní daleko méně škol, než odboráři čekali

K učitelské stávce se podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy připojila v jednotlivých regionech desetina až čtvrtina škol. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo shromáždilo ze 75 procent mateřských, základních a středních škol v devíti krajích. Školské odbory zatím přesné číslo stávkujících neoznámily. Podle jejich šéfa Františka Dobšíka ho sdělí na briefingu dnes po 10:30.

Zástupci školských odborů v pondělí uvedli, že se ke stávce přihlásilo asi 6000 škol, tedy zhruba polovina všech. Podle informací ČTK se ale nakonec rozhodla do stávky zapojit menšina. Ne všechny školy se přitom zavřely úplně, některé jen omezily provoz nebo symbolicky vyvěsily informaci, že stávku podporují.

Například ve Středočeském kraji se podle mluvčí ministerstva Anety Lednové do stávky nějakým způsobem zapojilo 11 procent škol a 89 jich nestávkuje. V Karlovarském kraji protest podpořilo 24 procent škol, zbytek nestávkuje. Podle mluvčí to vyplývá z informací tří čtvrtin mateřských, základních a středních škol, které jsou v každém z krajů zapsané ve školském rejstříku.

Na snímky ze stávky učitelů se podívejte ve fotogalerii:

Například v Praze podle odborů zůstalo zavřených 74 škol a 39 škol funguje v částečném provozu. V Praze je přes 900 škol.

Školské odbory vyhlásily dnešní stávku minulý pátek. Rozhodly se tak kvůli sporu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) o rozdělení peněz na navýšení učitelských platů do tarifů a nadtarifů. Podle dohody obou stran má jít na růst tarifů asi osm miliard korun a další tři miliardy korun by měly zbýt na odměny a příplatky. Zatímco podle ministra a premiéra Andreje Babiše (ANO) osm miliard stačí na růst tarifů o osm procent, podle odborů by se tak základy platů mohly zvednout až o deset procent. Stávka ale nenašla u učitelů jednoznačnou odezvu.

„Kromě relativně malého zapojení škol do stávky z informací od obcí také vyplývá, že protest má na různých místech odlišnou podobu – od pouhého vyvěšení informace o podpoře požadavků oborů, přes náhradní program místo vyučování nebo úpravu rozvrhu až po zrušení odpoledního vyučování,“ uvedl dnes v tiskové zprávě předseda Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) Stanislav Polčák. Sdružení zastupuje téměř 2000 menších měst a obcí. Podle Polčáka uvítalo sdružení rozhodnutí těch škol, které se do stávky nezapojily nebo ji podpořily jen symbolicky. „O platových podmínkách učitelů je určitě potřeba dále jednat a obce jako zřizovatelé škol jsou připravené se do těchto jednání aktivně zapojit. Aktuální akci školských odborů však nepovažujeme za šťastnou, čemuž podle nás odpovídá i relativně malá odezva stávky,“ dodal Polčák.

Odbory dlouhodobě usilují o zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí činila 32 466 korun, což by znamenalo, že by učitelé měli mít 42 205 Kč. Ve skutečnosti ve stejném období brali učitelé v průměru 36 224 korun, tedy zhruba 112 procent průměrné mzdy.