Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Odbory: Ke středeční stávce se hlásí víc než polovina škol. Babiš: Stávka je zbytečná, vláda neustoupí

Ke stávce kvůli platům učitelů se zatím přihlásilo přes 6 tisíc škol, které se chtějí k protestu nějak připojit. Je to více než polovina všech škol zřizovaných krajem nebo obcí. Jejich budovy ale nemusí ve středu zůstat úplně zavřené. Výuka může vypadat jen jinak, nebo se může omezit. Odborový svaz má přesný počet stávkujících institucí znát až ve středu dopoledne. Stávka je podle premiéra Andreje Babiše zbytečná. Vláda na ni reagovat nebude a nebude se měnit ani plán zvyšování platů, na kterém se premiér minulý týden dohodl s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Podle této dohody vzroste tarifní složka platu o osm procent, zbývající část peněz na přidání se pak využije na odměny.

Stávkující školy budou podle odborů označeny buď logem, že stávkují, nebo že stávku učitelů podporují. Některé už oznámily, že se nezavřou. Připraví například program pro žáky tříd prvního stupně. U ředitelů a zřizovatelů škol stávka jednoznačnou podporu nemá. Například Asociace ředitelů základních škol o víkendu sdělila, že její členové nebudou učitelům ve stávkování bránit, ale sami se jí nezúčastní. Se stávkou nesouhlasí ani Asociace ředitelů gymnázií a Sdružení místních samospráv, jehož členové jsou často zřizovateli škol.

Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. Na jaře původně plánovala zvýšení sumy na výdělky o 15 procent. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o deset procent, tedy zhruba o 11 miliard korun. Spor se nyní vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn. Odbory požadovaly růst tarifů o deset procent. Podle nich by pak 22 procent částky zbylo na odměny. Premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO) minulý týden oznámili, že by se platový základ měl zvednout o osm procent a na odměny by zbyla čtvrtina.

Zvýšení tarifní části platů o deset procent podporovala i ČSSD, která tvoří s hnutím ANO vládní koalici. Babiš ale dnes odmítl, že by mohl koaličnímu partnerovi v této věci vyhovět. „Sociální demokracie vždycky něco požaduje, akorát neříká, odkud máme brát ty peníze,“ řekl premiér. Babiš kritiku odborů odmítli s tím, že vláda podle něj deset procent na platy učitelů přidává. „My jsme to rozdělili na osm a dva. A jsou tam další miliardy, které přijdou na podporu kapacit mateřských škol, na třídy. Takže já tomu nerozumím,“ řekl. „Ta stávka je úplně zbytečná, protože my i tak na to nebudeme už reagovat a takto jsme se domlouvali naposledy. Nechápu, proč to odboráři dělají, a otázka je, kdo za nimi stojí,“ řekl.

Počátkem roku Babiš mluvil o patnáctiprocentním růstu učitelských platů, který by se rovnoměrně rozdělil mezi tarifní a netarifní složku. Při dnešní debatě v Českém rozhlase premiér uvedl, že nezáleží na tom, zda příští rok učitelé dostanou 15 a další rok deset procent či naopak. Závazek podle něj je, aby v roce 2021 dostávali učitelé minimálně 150 procent výše mzdy z roku 2017. Školské odbory nynější rozhodnutí považují za nedostatečné, požadovaly růst tarifů nejméně o deset procent.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček v debatě v Českém rozhlasu uvedl, že vláda na učitele rozhodně nezapomněla. „Jestli nějaká skupina za posledních šest let byla centrem pozornosti vlády, tak učitelé, protože bylo třeba odstranit to, že byli podhodnocení a špatně zaplacení,“ řekl. Jednání mezi ministerstvem školství a odbory považuje za klasické kolektivní vyjednávání. „Stávka patří k jedněm z jeho prvků. Možná je škoda, že vyjednávání nešla dále,“ poznamenal. Dodal, že podle něj bylo možné najít kompromis například v podobě devíti procent do tarifů a jednoho do odměn.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že jeho strana bude navrhovat v rámci druhého čtení státního rozpočtu pro rok 2020 v Poslanecké sněmovně, aby vláda škrtla slevy na jízdném ve výši 75 procent, které mohou od loňského září využívat děti, studenti a senioři. Peníze by měl kabinet přesunout do školství do netarifní složky platů, uvedl Pospíšil. Za první rok slev, tedy do 31. srpna, vyplatil stát dopravcům 5,6 miliardy korun.

Odbory dlouhodobě usilují o zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí činila 32.466 korun, což by znamenalo, že by učitelé měli mít 42.205 korun. Ve skutečnosti ve stejném období brali v průměru 36.224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.